Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 22 augusti 2016

Ingen kioskvältare ikväll - mer än riktlinjerna för vägbidrag!

Någon kioskvältare lär nog kvällens kommunfullmäktigemöte knappast bli. Knappast några riktigt heta frågor - mer än möjligen en - dyker upp på höstterminens första möte. Här är ett litet axplock från ärendelistan (med några egna kommentarer): 
  • Ett medborgarförslag om att åtskilja brandskyddstillsynen från sotningen. Detta kunde ju vara motiverat eftersom det i brandskyddstillsynen borde ingå att kolla hur sotningen sköts. Kommunstyrelsen har dock föreslagit att medborgarförslaget avslås 
  • Medborgarförslag angående VA-utbyggnad i Bäckalundsområdet. Även här har kommunstyrelsen föreslagit avslag.
  • Ölands kommunalförbund vill införa en ny sotningstaxa - som ölandskommunerna i så fall måste godkänna. Det senare föreslår kommunstyrelsen samt att nya taxan ska gälla fr o m den 1 september 
  • Motion om att skapa inglasade vinterträdgårdar á 150 - 200 kvm vid Åkerbohemmet, Soldalen och Strömgården. Kommunstyrelsen föreslår avslag. Motionen kom från Eddie Forsman (M)
  • Motion om att införa ett kommunalt ko-bidrag á 1000:- per mjölkkoKommunstyrelsen föreslår avslag med hänvisning till förbudet för kommuner att gynna enskilda. Om ko- bidrag ges till samtliga mjölkbönder  i kommunen har jag dock svårt att tycka att det kan kallas "gynnande av enskild". Motionen Lasse Leijon (SD)
  • Motion från mig om att anordna en lokal företagarmässa i kommunen. Efter inspiration som jag fått efter att ha lyssnat på en föreläsning från en företrädare från en kommun långt bort i Småland, där man har haft framgång med sådant. Även vår kommunanställde näringslivstjänsteman hade lyssnat på samma föredrag och föreslog sedan kommunledningen precis samma sak, vilket snabbt väckte deras gehör och sedan har blivit klubbat i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen föreslår nu att min motion ska anses besvarad med "att det som föreslås i motionen nu har beslutats av kommunstyrelsen". Det sistnämnda skedde minuten innan 
Ursprungsupplägget från kommunstyrelsen var annars att kommunstyrelsen först skulle besluta enligt näringslivstjänstemannen förslag och sedan direkt därefter föreslå att min motion kort och gott skulle avslås. Snacka om prestige!
  • En fråga som det dock kan komma att hetta till om ordentligt ikväll är riktlinjerna för vägbidrag. Där var det faktiskt stor oenighet i kommunstyrelsen och utgången i kommunfullmäktige är kanske inte alldeles given
Vill du se hela ärendelistan (och handlingarna som hör till) klicka här 
Vill du följa matchen i Stadshuset i kvällens direktsändning via din dator, så kan du gå in HÄR
Plats för kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar