Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 17 mars 2022

Ölänningar ska ha samma rätt till bensinkostnadsersättning som andra!

Otroligt hur dum det tycks vara tillåtet för en regeringstjänsteman att vara. Om verkligen och kartan inte stämmer överens, så är det kartan som gäller för tjänstemannen. Om Kalmar ligger i vägen för Öland på kartan, så finns tydligen inte Öland. Således går öländska bilägare miste om den extra femhundring som bilägare i flertalet smålandskommuner får som ”bensinpriskompensation”.

Till exempel får bilägarna i Västervik denna extrapeng eftersom tättbefolkade Västervik - till skillnad från t ex norra Öland - räknas som glesbygd. Trots att det i verkligheten bor så ofantligt mycket mer folk i Västervik.

Västerviksborna som knappast har större behov att köra bil än ölänningarna och som tillika har stadsbusstrafik får detta extra bidrag till bensinen. Men inte ölänningarna. Men bensinen är väl inte billigare här?

Se till att tankefelet rättas till och inse att Öland finns och att ölänningar inte ska behandlas annorlunda utan ha samma rätt som andra. Den kungliga Djurgårdsinrättningens tid är faktiskt förbi!                     

Per Lublin

tisdag 15 mars 2022

Nya dödsoffer i covid-19 i vårt län och på Öland

Titt som tätt dyker det upp nya dödsfall i covid-19 i länet, varav nyligen ett hemmahörande här i vår nordliga Ölandskommun.

Nu vid middagstid i dök för övrigt detta upp i Ölandsbladets nättidning:

”Region Kalmar län meddelar att ytterligare två personer med covid-19 har avlidit på sjukhus det senaste dygnet. Det handlar om två män från länet där den ena är i 80-årsåldern och den andra är i 75-årsåldern. Region Kalmar län lämnar inga ytterligare uppgifter om dödsfallen. Det innebär att 181 personer med covid-19 har dött på länets sjukhus under pandemin.”

Och ändå finns det dom som inte begriper bättre utan tror att pandemin är över. 

Bland annat kommunfullmäktiges ordförande som kräver att kommunfullmäktiges ledamöter från och med nu måste sitta personligen fysiskt närvarande i salen för att få deltaga. 


Kommunfullmäktiges ordförande

Trots  att det finns utrustningen tilldelad alla ledamöter som gör att dom faktiskt kan vara med på distans. Varför ska då inte den möjligheten få användas?

Undrar 

Per Lublin

söndag 13 mars 2022

En söndagsbetraktelse om att investera i avgiftsfri och god kollektivtrafik.

En man på södra Öland föreslår i ett medborgarförslag:

- Bjud på busskort till alla bofasta på södra Öland för att man ska stanna kvar här!

Detta kan man läsa om i Ölandsbladet med anledning av skenande bensin- och elpriser.

Varför inte till dom bofasta på hela Öland? 

Låt oss föra tanken vidare och inkludera även dom bofasta i landsbygdsdelarna på fastlandssidan av vår region och ge oss alla fria resor med kollektivtrafiken.

Vi betalar lika mycket i skatt till regionen oavsett om vi bor på mindre orter som Böda, Långlöt, Kristdala eller Tvärskog. Eller om vi bor i centrala Kalmar eller Västervik. Men i de senare fallen påverkas vi inte lika mycket av bensinpriserna utan kan ta cykeln till jobbet. Miljövänligt och bra. Värre om vi bor på Öland och jobbar i Kalmar. Eller om vi bor i Byxelkrok och måste åka in till Kalmar av någon anledning.

Av rättviseskäl vore det bra om kollektivtrafiken huvudsakligen finansierades av skattemedel och inte - som nu - bara till hälften. Då först skulle man till någorlunda lika villkor kunna leva på landsbygden. Förutsatt att kollektivtrafiken fungerade bättre där än nu.

Att investera i avgiftsfri och god kollektivtrafik på landsbygden är att investera i mindre utsläpp och mindre klimatförstöring. Och därigenom investeringar för jordens överlevnad.

fredag 11 mars 2022

Äntligen talas det om haveriberedskap för norra Öland!

I MÅNGA ÅR alltsedan åttiotalet har jag kämpat för att vi i vår kommun - och på norra Öland i synnerhet - får en god beredskap för att kunna varna snabbt, evakuera och rädda liv en eventuell kärnkraftskatastrof vid Oskarshamn. 

Gud förbjude, men man vet ju inte. 

Och äntligen verkar något vara på gång framgår det av Ölandsbladets nätupplaga:

     

Kärnkraft: Norra Öland i ny beredskapszon - får jodtabletter och varningsmottagare

  

Inom kort kommer delar av norra Öland ingå i den utökade yttre beredskapszonen för en eventuell olycka vid kärnkraftverket i Oskarshamn. 

Boende och verksamheter i den zonen kommer bland annat få jodtabletter och varningsmottagare för inomhusbruk utskickat.


Öland • Publicerad torsdag 06:00 • Uppdaterad torsdag 06:48



Det röda området till den yttre beredskapszonen och det blå området tillhör planeringszonen

Foto: Lantmäteriet


Från och med 1 juli ska beredskapszonerna för kärnkraftverket i Oskarshamn utökas. Då kommer den nordligaste delen av Öland, från strax söder om Löttorp och norrut, omfattas av skärpta skyddsåtgärder för om en kärnkraftsolycka skulle inträffa.

– 2015 fick Strålsäkerhetsmyndigheten ett uppdrag att se över beredskapen på de svenska kärnkraftverken. Det var grundat på Fukushima och de erfarenheter man dragit efter olyckan där 2011, berättar Andreas Hagström som är krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Hagström är noga med att påpeka att förändringen är frukten av ett långsiktigt arbete, och har inte något med höjda risker eller kriget i Ukraina att göra. – Vi vill betona att förändringen inte är kopplad till att kärnkraft har blivit farligare eller har utvecklats i fel riktning. Det handlar om att det har dragits erfarenheter av tidigare incidenter, som lyckligtvis inte är många. 


 – Med tanke på utvecklingen i världen de senaste veckorna är det också viktigt att poängtera att det inte heller har koppling till världsläget, utan är ett arbete som pågått i flera år. 

De nya beredskapszonerna delas in i tre olika skikt. Dels en inre zon med en ungefärlig utsträckning på fem kilometer, dels en yttre beredskapszon med en ungefärlig utsträckning på 25 kilometer.

– Den stora förändringen är att fler får jodtabletter, varningsmottagare för inomhusbruk och information om vad man ska göra vid en olycka förhandsutdelat. 

– På Öland är det från Löttorp och norrut och de som får detta utskickat via PostNord är inte bara de fast boende utan även de som har fritidshus, företag, verksamheter, gästhamnar och campingar, säger Hagström.

Gränsen för den yttre beredskapszonen går längs Gaxa Skoggata och Gudesjövägen strax söder om Löttorp. De som bor längs den och norrut ingår i den yttre beredskapszonen.

– Gränserna är satta efter att de ska vara lätta att kommunicera vid en händelse och vi har lyckats sätta gränserna till vägar. 


Till detta kommer en planeringszon med en ungefärlig utsträckning på 100 kilometer. I planeringszonen ska det finnas en planering för utrymning som bygger på underlag från strålningsmätning av markbeläggningen, en planering för inomhusvistelse och en planering för begränsad extrautdelning av jodtabletter.


Planeringszonen sträcker sig ungefär till Mörbylånga. 

– I planeringszonen är det inte samma typ av förberedelser. De kommer inte få jodtabletter och RDS-mottagare utskickat. Men det ska finnas en beredskap för att på ett dygns varsel dela ut jodtabletter, säger Andreas Hagström.


Jodtabletter tas för att motverka det radioaktiva jod som kommer från ett utsläpp. Men det är inte alla som behöver jodtabletter. Personer över 40 år behöver inte ta dem eftersom strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer i den åldersgruppen. 


Utöver detta kommer ett antal nya tyfoner sättas upp norr om Löttorp. De liknar de vanliga Hesa Fredrik-tyfonerna som skickar ut ljudsignaler om viktigt meddelande, men är endast för kärnkraftslarm. 


Planerna för de nya beredskapszonerna är ute på remiss så att bland annat berörda kommuner ska få lämna synpunkter.


– Vi gör detta i nära samarbete med kommunerna i de yttre beredskapszonerna, bland annat Borgholm. Det är viktigt att vi har dem med sig på tåget, säger Andreas Hagström.


Utskicket till berörda kommer i slutet av april eller i början av maj.  


Andreas Yngvesson


Utmärkt så långt - även om olika detaljer kan diskuteras

  

I det värsta läget kan dock en snabb evakuering behövas och hur gör vi då? 


T ex med tanke på trafikstockningar - inte minst under semestertider. 


Vi kan ju dessvärre inte utesluta att norra Öland snabbt kan behöva utrymmas.

   

Med en galen Putin i grannskapet kan ju faktiskt - hemska tanke - vad som helst hända vid Oskarshamn i närtid. 


Per Lublin


tisdag 8 mars 2022

Kan vi snart få slippa skämmas för ”Gubbholms kommun”?

  
Skulle vilja uppmana kommunens övriga partier:

- Nästa gång en ordförandestol blir ledig i någon av kommunens styrelser och nämnder - lova mig att då tillsätta en kvinna!!!

Så lovar jag att sedan inte längre använda mig av begreppet Gubbholms kommun!

Per Lublin

Ölandspartiet

Ingen kvinnodag som märks i Gubbholms kommun

IDAG är det den INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

- även här i Gubbholms kommun

- även om det ännu inte märks på kommunens hemsida.

Trots detta vill jag önska alla kvinnor lycka till med Dagen!!! 

Per Lublin

  

Rosor till Elisabet för hennes insats!

 🌹  🌹  🌹  🌹  🌹  🌹  🌹

VECKANS ROSOR till Elisabet Angelin och Tomas Buss som organiserat en hjälpsändning med förnödenheter till stackars människor som drabbats av Putins krig i Ukraina samt bra mottagande på Öland för flyende familjer (kvinnor med barn) som får följa med bussen på återvägen.


Kanske har du något du vill skicka med?

Avfärd från Löt mot Polen klockan 12 idag.

👍👍

söndag 6 mars 2022

Söndagsbetraktelse om klimatkrisen och Öland

I mediaskugga från allt det ohyggliga som nu sker i Ukraina släppte FN i veckan en klimatrapport som gör klart att det inte längre är fråga om hur ska kunna komma undan klimatkrisen, för den är redan här. 

Kontentan är att vi måste anpassa oss till att det är på det viset och ha beredskap för extremväder med återkommande torka, jättebränder, orkaner, skyfall och oväntade  översvämningar även i vårt land.

Det berör inte minst Öland som fick en obehaglig försmak av vad torka kan innebära redan sommaren för fyra år sedan och hur nära det kan vara till översvämning i samband med hårda  vindar (orkanstyrka hade vi vid blekingekusten ganska så nyligen).

En jättebrand kan kräva evakuering av byar och socknar och hur ser vår beredskap ut i sådana fall?

Och hur kan man - stigande havsnivåer och hårdare vindar - få för sig att fortsätta att bygga strandnära bostadshus som man har gjort i Färjestaden och har tänkt göra i Borgholms yttre hamn?

Nere vid Falsterbo i Skåne är det nu på G att bygga skyddsvallar mot havet och valla in bebyggelsen. Liknande kan komma att behövas beträffande Borgholms innerstad och delar av Köpingsvik och många andra platser på vår ö.

Sådant kan komma att kosta mycket pengar - och bli ännu dyrare om man inte gör. Staten har nu börjat förstå att detta klarar inte kommunerna själva utan att staten hjälper till. Då gäller att kommunerna är på tårna när pengar för att valla in erbjuds och att vi då har färdiga planer för hur och vad som behöver göras.

Därför går det inte avvakta längre ty då riskerar vi att bli utan när den dagen kommer.

Per Lublin



torsdag 3 mars 2022

Tillägnat en barbar

Klipp från DN. i söndags:


Och vad har då detta med Öland att göra?

Inte annat än att det kan föra tankarna till poeten Nils Ferlin (1898 -1961) som var en av våra mycket tidiga sommargäster och på trettiotalet vistades påSjöstugan vid Borgholm där Axel Kargel hade sin kontnärskoloni. 

En viss anknytning till Ferlins dikt Barfotabarn fast väldigt dagsaktuell, eller hur?

Per Lublin

onsdag 2 mars 2022

Ingen risutdelning i år

Idag är det Askonsdagen. Då har jag haft för vana att dela ut Årets Ris.

Ristagarna har varit lokalt verksamma personer som klantat till det ordentligt, vanligen inom sina politiska ansvarsområden.



Just nu känns det dock inte på sin plats att dela ut något Årets ris till någon oftast välmenande person här på Öland som har råkat göra bort sig. Nu måste vi ju istället hålla ihop här i våra kommuner, lägga undan våra futtiga stridigheter och hjälpas åt tillsammans, när vår värld hotas av värsta dårskap och kriget kommer allt närmare inpå oss.


Det finns nu dock en som verkligen bär sig helt för djävligt åt och skulle förtjäna hur mycket ris som helst och att bli offentligt piskad många gånger om. Men han finns ju inte på Öland utan sitter oåtkomlig i sin borg i Moskva. Och på honom finns det inga ris som skulle bita för han verkar helt ha tappat allt förstånd. Han som nu hotar med att sätta hela världen i brand.



 

Per Lublin

  

Frågor och svar till oppositionsledaren i Gubbholms kommun

Fick nyligen äran att som en av länets lokala ”topp-politiker” - ja dom skrev faktiskt så - besvara nio frågor från tidningen Barometern. Skulle få en hel sida att breda ut mina svar på För att det skulle bli lite mer läsligt och begripligt hade jag delat av några av mina svar i små stycken.

Tyvärr hade man dock - i gårdagens nummer av tidningen - petat in en bild på mig i jätteformat som upptog halva sidan och tjotat ihop mina små textstycken till alltför långa ordmassor, sådana som få orkar läsa.

Jag hade gärna klarat mig utan bild (eller så hade det räckt med en frimärksstor porträttbild), men jag hade däremot önskat att mina svar hade gått att läsa. För det är väl ändå hur vederbörande har svarat som är det viktiga när en tidning ska ta tempen på politiker och inte hur dom ser ut?

Ölandssida i Barometern igår den 1/3

För att förhoppningsvis fler ska kunna läsa hur jag svarat på frågorna lägger jag nu här på Ölandsbloggen ut både frågorna och mina svar (som jag själv hade utformat dem) i förhoppning att det kan vara till vägledning för en och annan väljare inför höstens val:


1. Ett valår börjar. Hur är magkänslan? Farhågor? Förväntningar?


Magkänslan är bra. Många har av förståeliga skäl tröttnat på nuvarande kommunledning som pratar mer än dom agerar. Det räcker inte med allmän trevlighet, pladder och att posera framför mobilkameror. Det måste finnas ansvarstagande också och prestigen får aldrig styra framför det sunda förnuftet. Eftersom det saknas seriöst alternativ bland de ledande i stadshuset och Ölandspartiet är det enda verkliga oppositionspartiet, så borde det vara dags för oss att få ta över och leda kommunen och se till att sånt händer som behöver hända.


En farhåga som alltid finns är att alltför många i slutänden röstar likadant i kommunvalet som i riksdagsvalet och glömmer bort att det det här i kommunvalet handlar om vår närmiljö och vår kommunala service. Kommunvalet handlar varken om Åkesson, Kristersson eller Magdalena Andersson. Utan om hur mycket vett i skallen och vilka bra förslag som vi lokalpolitiker i vår kommun kan ha och hur mycket vi är beredda att lyssna på och ta hänsyn till hur kommunmedborgarna vill ha det. Och ser man till det så borde Ölandspartiet ligga bäst till, så därför är jag trots allt förväntansfull.

  

2. Vad ser du som partiets två viktigaste lokala valfrågor? 

  

Äldreomsorgen är naturligtvis extra viktig i en kommun som har en så stor andel äldre som vår. Den borde kompletteras med en form av äldreboenden med trygghet och gemenskap för pigga äldre som i huvudsak kan klara sig själva. Såväl sådana boenden som de så kallade särskilda boendena bör ligga utspridda runt om i kommunen och vara småskaliga. Nej tack till hopklumpning av de äldre på en planerad jätteanläggning på Ekbacka. Till god äldreomsorg hör även väl avlönad  omsorgspersonal så att vi slipper kommande problem med att behålla och rekrytera erforderlig personal med den kompetens som behövs.

  

En annan viktig fråga just nu är att det byggs en ny skola i Runsten för att locka fler barnfamiljer som vill bo lantligt men samtidigt ha god service nära inpå sig på hemmaplan - samt nära till Kalmar - att bosätta sig i vår kommun.


Men vi har inte spikat vårt valprogram än.


3. Runt vilken fråga blir det politisk strid om (i din kommun)?


Tror att det kan bli politisk strid om såväl äldreomsorgen i vår kommun som skolorna.


4. Det har snart passerat en mandatperiod. Vad har ni lyckats bäst med?


Tycker att vi har ställt upp ganska bra för vad vi har lovat våra väljare, satt viktiga frågor i fokus och legat på flitigt och envist med många bra förslag. 

  

5. Vad har ni inte lyckats med? 

   

Att få gehör i kommunfullmäktige för alla dessa bra förslag. Det har varit svårt att påverka när vi under denna mandatperiod har utsatts för utstuderad blockering från att vara med i nämnder och kommunstyrelse där alla ärenden bereds som ska avgöras i kommunfullmäktige.

  

6. Om du fick en några miljoner att fritt disponera, hur skulle du använda dem?

 

Fick jag frihet att disponera dem rätt skulle de gå till lönehöjningar för omsorgspersonalen som fått och får slita så hårt under tuffa förhållanden. Men det räcker inte med ”några miljoner”. Av kommunens årliga budget på närmare åttahundra miljoner är det bara cirka tvåhundra som läggs på omsorgspersonalen. Skulle vilja lägga till ytterligare femtio miljoner för att på allvar höja deras löner och göra vårdyrkena attraktiva i vår kommun.

   

7. Nämn en lokal politisk motståndare som du uppskattar?

  

Då vill jag nämna både Marwin Johansson och Torbjörn Johansson som undvikit att delta i den gruppmobbning som jag brukar utsättas för från politikerna i dom andra partierna under allmänt flabb.

  

8. Vad hoppas du på för resultat i kommunvalet? (försök få konkret svar)

  

Minst fem mandat i kommunfullmäktige så att vi i Ölandspartiet kommer i en vågmästarställning och kan få ett verkligt genomslag för vår politik.


9. Vad hade du gjort (med din fritid) om du inte satsat på politiken?


Jag skulle nog ha skrivit böcker, men det är inte för sent än.

Har du synpunkter, frågor eller funderingar? Eller vill du hänga med i Ölandspartiet?

Då kan du mejla till mig på mejladressen per.lublin@gmail.com eller messa till 0708 208628.

 

Välkommen!

Per Lublin