Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 6 mars 2022

Söndagsbetraktelse om klimatkrisen och Öland

I mediaskugga från allt det ohyggliga som nu sker i Ukraina släppte FN i veckan en klimatrapport som gör klart att det inte längre är fråga om hur ska kunna komma undan klimatkrisen, för den är redan här. 

Kontentan är att vi måste anpassa oss till att det är på det viset och ha beredskap för extremväder med återkommande torka, jättebränder, orkaner, skyfall och oväntade  översvämningar även i vårt land.

Det berör inte minst Öland som fick en obehaglig försmak av vad torka kan innebära redan sommaren för fyra år sedan och hur nära det kan vara till översvämning i samband med hårda  vindar (orkanstyrka hade vi vid blekingekusten ganska så nyligen).

En jättebrand kan kräva evakuering av byar och socknar och hur ser vår beredskap ut i sådana fall?

Och hur kan man - stigande havsnivåer och hårdare vindar - få för sig att fortsätta att bygga strandnära bostadshus som man har gjort i Färjestaden och har tänkt göra i Borgholms yttre hamn?

Nere vid Falsterbo i Skåne är det nu på G att bygga skyddsvallar mot havet och valla in bebyggelsen. Liknande kan komma att behövas beträffande Borgholms innerstad och delar av Köpingsvik och många andra platser på vår ö.

Sådant kan komma att kosta mycket pengar - och bli ännu dyrare om man inte gör. Staten har nu börjat förstå att detta klarar inte kommunerna själva utan att staten hjälper till. Då gäller att kommunerna är på tårna när pengar för att valla in erbjuds och att vi då har färdiga planer för hur och vad som behöver göras.

Därför går det inte avvakta längre ty då riskerar vi att bli utan när den dagen kommer.

Per Lublin



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar