Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 11 mars 2022

Äntligen talas det om haveriberedskap för norra Öland!

I MÅNGA ÅR alltsedan åttiotalet har jag kämpat för att vi i vår kommun - och på norra Öland i synnerhet - får en god beredskap för att kunna varna snabbt, evakuera och rädda liv en eventuell kärnkraftskatastrof vid Oskarshamn. 

Gud förbjude, men man vet ju inte. 

Och äntligen verkar något vara på gång framgår det av Ölandsbladets nätupplaga:

     

Kärnkraft: Norra Öland i ny beredskapszon - får jodtabletter och varningsmottagare

  

Inom kort kommer delar av norra Öland ingå i den utökade yttre beredskapszonen för en eventuell olycka vid kärnkraftverket i Oskarshamn. 

Boende och verksamheter i den zonen kommer bland annat få jodtabletter och varningsmottagare för inomhusbruk utskickat.


Öland • Publicerad torsdag 06:00 • Uppdaterad torsdag 06:48



Det röda området till den yttre beredskapszonen och det blå området tillhör planeringszonen

Foto: Lantmäteriet


Från och med 1 juli ska beredskapszonerna för kärnkraftverket i Oskarshamn utökas. Då kommer den nordligaste delen av Öland, från strax söder om Löttorp och norrut, omfattas av skärpta skyddsåtgärder för om en kärnkraftsolycka skulle inträffa.

– 2015 fick Strålsäkerhetsmyndigheten ett uppdrag att se över beredskapen på de svenska kärnkraftverken. Det var grundat på Fukushima och de erfarenheter man dragit efter olyckan där 2011, berättar Andreas Hagström som är krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar län.

Hagström är noga med att påpeka att förändringen är frukten av ett långsiktigt arbete, och har inte något med höjda risker eller kriget i Ukraina att göra. – Vi vill betona att förändringen inte är kopplad till att kärnkraft har blivit farligare eller har utvecklats i fel riktning. Det handlar om att det har dragits erfarenheter av tidigare incidenter, som lyckligtvis inte är många. 


 – Med tanke på utvecklingen i världen de senaste veckorna är det också viktigt att poängtera att det inte heller har koppling till världsläget, utan är ett arbete som pågått i flera år. 

De nya beredskapszonerna delas in i tre olika skikt. Dels en inre zon med en ungefärlig utsträckning på fem kilometer, dels en yttre beredskapszon med en ungefärlig utsträckning på 25 kilometer.

– Den stora förändringen är att fler får jodtabletter, varningsmottagare för inomhusbruk och information om vad man ska göra vid en olycka förhandsutdelat. 

– På Öland är det från Löttorp och norrut och de som får detta utskickat via PostNord är inte bara de fast boende utan även de som har fritidshus, företag, verksamheter, gästhamnar och campingar, säger Hagström.

Gränsen för den yttre beredskapszonen går längs Gaxa Skoggata och Gudesjövägen strax söder om Löttorp. De som bor längs den och norrut ingår i den yttre beredskapszonen.

– Gränserna är satta efter att de ska vara lätta att kommunicera vid en händelse och vi har lyckats sätta gränserna till vägar. 


Till detta kommer en planeringszon med en ungefärlig utsträckning på 100 kilometer. I planeringszonen ska det finnas en planering för utrymning som bygger på underlag från strålningsmätning av markbeläggningen, en planering för inomhusvistelse och en planering för begränsad extrautdelning av jodtabletter.


Planeringszonen sträcker sig ungefär till Mörbylånga. 

– I planeringszonen är det inte samma typ av förberedelser. De kommer inte få jodtabletter och RDS-mottagare utskickat. Men det ska finnas en beredskap för att på ett dygns varsel dela ut jodtabletter, säger Andreas Hagström.


Jodtabletter tas för att motverka det radioaktiva jod som kommer från ett utsläpp. Men det är inte alla som behöver jodtabletter. Personer över 40 år behöver inte ta dem eftersom strålning inte ökar risken för sköldkörtelcancer i den åldersgruppen. 


Utöver detta kommer ett antal nya tyfoner sättas upp norr om Löttorp. De liknar de vanliga Hesa Fredrik-tyfonerna som skickar ut ljudsignaler om viktigt meddelande, men är endast för kärnkraftslarm. 


Planerna för de nya beredskapszonerna är ute på remiss så att bland annat berörda kommuner ska få lämna synpunkter.


– Vi gör detta i nära samarbete med kommunerna i de yttre beredskapszonerna, bland annat Borgholm. Det är viktigt att vi har dem med sig på tåget, säger Andreas Hagström.


Utskicket till berörda kommer i slutet av april eller i början av maj.  


Andreas Yngvesson


Utmärkt så långt - även om olika detaljer kan diskuteras

  

I det värsta läget kan dock en snabb evakuering behövas och hur gör vi då? 


T ex med tanke på trafikstockningar - inte minst under semestertider. 


Vi kan ju dessvärre inte utesluta att norra Öland snabbt kan behöva utrymmas.

   

Med en galen Putin i grannskapet kan ju faktiskt - hemska tanke - vad som helst hända vid Oskarshamn i närtid. 


Per Lublin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar