Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 13 mars 2022

En söndagsbetraktelse om att investera i avgiftsfri och god kollektivtrafik.

En man på södra Öland föreslår i ett medborgarförslag:

- Bjud på busskort till alla bofasta på södra Öland för att man ska stanna kvar här!

Detta kan man läsa om i Ölandsbladet med anledning av skenande bensin- och elpriser.

Varför inte till dom bofasta på hela Öland? 

Låt oss föra tanken vidare och inkludera även dom bofasta i landsbygdsdelarna på fastlandssidan av vår region och ge oss alla fria resor med kollektivtrafiken.

Vi betalar lika mycket i skatt till regionen oavsett om vi bor på mindre orter som Böda, Långlöt, Kristdala eller Tvärskog. Eller om vi bor i centrala Kalmar eller Västervik. Men i de senare fallen påverkas vi inte lika mycket av bensinpriserna utan kan ta cykeln till jobbet. Miljövänligt och bra. Värre om vi bor på Öland och jobbar i Kalmar. Eller om vi bor i Byxelkrok och måste åka in till Kalmar av någon anledning.

Av rättviseskäl vore det bra om kollektivtrafiken huvudsakligen finansierades av skattemedel och inte - som nu - bara till hälften. Då först skulle man till någorlunda lika villkor kunna leva på landsbygden. Förutsatt att kollektivtrafiken fungerade bättre där än nu.

Att investera i avgiftsfri och god kollektivtrafik på landsbygden är att investera i mindre utsläpp och mindre klimatförstöring. Och därigenom investeringar för jordens överlevnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar