Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 2 juli 2010

Sopbilsparkering granne med bostadskvarter och livsmedelsindustri

Och så har Borgholms kommun - denna gång i form av Borgholm Energi - gått över ån efter vatten även när det gäller sophämtningen. Sita - ett multinationellt företag - har fått överta denna uppgift från Laxeby Åkeri.

Vad tänkte dom upphandlingsansvariga, d v s bolagsstyrelsen med Stig Bertilsson (c) i spetsen, på när dom valde Sita? Att Sita själva skulle ordna uppställningsdepå för sina sopbilar? Det tänkte i vart fall inte Sita. Så när beslutet var klart och Sita fått entreprenaden, så krävde Sita plats för nattparkering och rengöring av sina sopbilar och blev genast tillmötesgångna av Borgholm Energi med att få ha sin sopbilsdepå granne med Borgens, en industri med livmedelshantering!!!

Inte särskilt företagsvänligt att riskera hygienproblem för ett av våra viktigaste industriföretag, i en kommun där industrier med flera anställda kanske går att räkna på ena handens fingrar!

Borgholm Energi disponerar ju faktisk en hel del mark där inga människor bor eller någon annan verksamhet kan störas. Men egentligen är det väl Sitas problem att ordna uppställningsplats för sina sopbilar, och detta på ett godtagbart sätt. Det är ju enkelt för utsocknes storföretag att komma med lägre anbud än lokala företag i kommunen när dom låter andra fixa vissa saker som kan kosta pengar, som till exempel uppställningsplats för sopbilar.

Borgholm Energi - och i synnerhet detta kommunägda bolags ägande av industrifastigheter - har blivit till skada för ett redan bristfälligt företagsklimat i kommunen genom att ta föga hänsyn till lokala företag. Det är ju också ett problem att Borgholm Energi inte vill utrusta någon av lokalerna i "industrihotellet" (Smörblomman) så att det kan godkännas för livsmedelstillverkning med påföljd att par lokala livsmedelstillverkare i vår kommun istället valt att förlägga produktionen till grannkommunen när dom egna lokalerna blivit för små, vilket jag skrivit om tidigare.

Skärpning, Stig Bertilsson! Se till att sopbilarna kommer bort från där dom står nu på nätterna!

Vad säger Miljö- och Byggnadsnämnden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar