Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 2 juli 2010

Färdtjänst, vaur geud drröjj! Makalöst agerande av Borgholms kommun straffar sig redan!

När socialnämnden i Borgholms kommun förra året tecknade avtal med ett Skåneföretag som fick ta över färdtjänsten från Taxi Borgholm så var detta ett grovt svek mot ett borgholmsföretag som man skyllde på upphandlingsregler. Jag skrev om detta i min tidigare blogg den 21 december under rubriken Stolligt val av färdtjänstföretag i socialnämnden.

Att Taxi Borgholm överklagade är inte så konstigt. Kommunens agerande var ju faktiskt ett hot mot företagets existens och dessutom ytterst tveksamt rättsligt sätt.

Vad som däremot är mycket konstigt, för att inte säga märkligt, är att man från socialnämnden anlitade advokat för att försvara sitt val av det skånska företaget när överklagandet skulle prövas i rätten. Ska kommunen använda medborgarnas för att ta hjälp av advokat för att ett utsocknes företag hemmahörande i Malmö ska vinna upphandlingen mot ett taxiföretag hemmahörande i Borgholm, det är så man baxnar men så skedde faktiskt!

Om det var tack vare den av kommunen anlitade advokaten eller ej är svårt att säga, men hur som helst så vann kommunen åt malmöföretaget Sibbarps Transport, och Taxi Borgholm förlorade färdtjänsten som var en viktig del av företagets verksamhet.

Men ibland straffar synden sig själv. Sibbarps hade väl tänkt sig lättförtjänta pengar med minsta möjliga insats, men kunderna var vana med bättre service och valde i många fall vanlig taxi istället för den försämrade färdtjänsten. Och nu kommer vi till hur synden kan straffa sig själv:

Sibbarbs stämmer Borgholms kommun för uteblivna intäkter och vill ha ett skadestånd på flera miljoner! Åter har man från kommunens sida fått lägga ner pengar på advokat, denna gång inte för att hjälpa Sibbarps att få öveta färdtjänsten från Taxi Borgholm, utan denna gång för att freda sig från Sibbarps makalösa skadeståndskrav mot kommunen!

Jag anser att dom politiskt ansvariga för beslutet att anlita advokat när Taxi Borgholm överklagade beslutet personligen ska få dela på alla dessa advokatkostnader. Det bästa för Borgholms kommun hade naturligtvis varit att Taxi Borgholm hade vunnit målet när dom överklagade socialnämndens beslut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar