Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 21 juni 2011

Ha en riktigt fin sommar!


Idag har vi sommarsolståndet och det är bara några dagar kvar till vi sitter med sill och välkyld nubbe och firar midsommar. Barnen har för länge sedan tågat svenska fanan (varför inte den öländska?) i täten till skolavslutning och blomstertiden har redan besjungits i de flesta kyrkor här på Öland.

Så det är hög tid för sommarlov, även för en bloggare.
Så jag tänkte försöka ta ledigt fram till mitten av augusti.
Inte från mitt uppdrag som folkvald, jag kommer fortfarande vara tillgänglig för mina väljare på medmigtelefonen 0708 - 20 86 28 och på epostadressen per.lublin@gmail.com, och kanhända blir det en eller annan motion till kommunfullmäktige, men bloggen tänkte jag låta vila över resten av sommarlovet. Om det inte händer något särskilt förstås.

Ölandspartiets officiella hemsida www.olandspartiet.just.nu är däremot aldrig vilande! Glo däe mann!

Med detta vill jag önska alla mina läsare en riktigt fin sommar!

Varför inget politiskt ansvar för beslut om p-automater i Borgholms innerstad?


Borgholm har inte bara kunnat ståta med att vara Ölands enda stad. Borgholm har också kunnat ståta med att vara en stad med avgiftsfri parkering - och det är faktiskt ingen dålig reklam.

Fram till för någon vecka sedan när det plötsligt sattes upp parkeringsautomater på platsen bakom kyrkan på mark som av någon anledning ägs av - just det - Borgholm Energi.

Tolv kronor i timmen (!) kostar det om man vill parkera här! Oavsett om man bor i staden är eller långväga tillresande.

Där rök en bit av charmen med Borgholms innerstad.

Det finns säkert argument för den här åtgärden såväl som det finns mot. Vad som är anmärkningsvärt är att denna fråga inte har behandlats i kommunfullmäktige så att de folkvalda har fått säga sitt. Att detta var en fråga som berör hade väl dom som hittade på det här kunnat räkna ut med röven.

Bara till dags dato finns 41 kommentarer till artikeln i Ölandsbladet om denna sak och kanske blir det fler, se här! Väljarna hade nog gärna velat veta vad deras politiker tyckt om införande av parkeringsavgifter i Borgholms innerstad, låt vara att detta bara är en början men ändå: Saken - oavsett utgång - borde ha fått avgöras i kommunfullmäktige!

lördag 18 juni 2011

Nej tack till "Benny Wennberg ål innklo´siv"!


I den artikel i Östran som jag skrev om på bloggen igår och som Du kan se om Du klickar här så finns det uttalande från Borgholm Energi:s VD Benny Wennberg som jag tycker är lite väl magstarkt:
"– Ibland känns det som att Borgholm kommun tror att de har köpt en all-inclusive biljett av oss."

Vadå, kommunen betalar en massa pengar till BEAB, tyvärr oftast utan att så mycket som blinka. Och då tycker tydligen inte Benny Wennberg att vi ska få någonting för pengarna? Vi (eller rättare sagt våra äldre på äldreboenden  och våra äldre som får maten hem i pytsar från Borgholm Energi:s olika kök) betalar dyrt för mat som defitivt inte har motsvarande höga kvalitet. Vi (d v s vår kommun betalar Borgholm Energi dyrt för olika tjänster) och då har Borgholm Energi:s VD mage att antyda att vi (vår kommun) kräverför mycket för pengarna. Det är oförskämt med tanke på hur mycket sämre många saker utförs med Borgholm Energi som "utförare".
Benny Wennberg bör hålla i huvudet att Borgholm Energi ägs av Borgholms kommun, d v s alla oss kommuninnevånare tillsammans. Om galoscherna inte passar, så kan kommunen från en dag till en annan ge herr Wennberg avsked på grått papper. Han behöver inte vara allt för stor i korken.
Kommunen har faktiskt rätt att ställa krav på sitt eget bolag!
Allt för länge har kommunens företrädare varit allt för spaka inför Borgholm Energi. Det kommunägda bolaget har mot generösa ersättningar fått överta olika kommunala ansvarsområden. Bolaget har både fått starta ekonomiska högriskprojekt och fått frikostig kommunal borgen
Allt fler har kommit till insikt om att det har gått för långt. Redan i höstas hade moderaterna en motion om att återföra Borgholm Energi:s skattefinansierade verksamheter (som t ex kostverksamhet, vaktmästeri, gatu- och parkunderhåll) till kommunen. Förslaget drogs tillbaka i ett känsligt läge när moderaterna skulle samarbeta centern. kd och folkpartiet om platser i styrelser, nämnder m.m. för de kommande åren. Nu är dom tillbaka med i stort sett samma förslag och har dessutom fått Fp och KD med sig som undertecknare.
Oppositionen (i vart fall Ölandspartiet) har länge tyckt att dom kommunala uppgifterna ska skötas av kommunen och inte av Borgholm Energi.
Nu är det bara upp till socialdemokraterna om vi ska kunna övervinna centerns hårdnackade motstånd mot att låta kommunala sysslor återgå från Borgholm energi till kommunen. På vilket ben tänker sossarna stå?
Borgholm Energi ska syssla med energi och inget annat. Vår kommun behöver inget "ål innklo´siv"!

Lisbeth om Maud: "Gör rätt som lämnar nu"


Att Lisbeth Lennartsson inte är beredd att lära av sin förebild på riksplanet framgick redan i morse när man slog upp Ölandsbladet och läste Lisbeth Lennartssons kommentarer till Maud Olofssons avgång.

Lisbeth Lennartsson tycker att Maud Olofsson "gör rätt som lämnar nu, så att en ny partiledare i god tid kan leda partiet framåt mot nästa val".
Lisbeth antyder att "det finns många starka kandidater". Tror människan att hon själv månntro att hon själv är en stark kandidat till att få efterträda Maud Olofsson som partiledare på riksnivå och näringslivsminister? Hua mej!

Att Maud Olofsson lett ett parti som på riksnivå gick ned från 7,9% till 6,6% mellan de båda senaste valen må vara en sak. Men Lisbeth Lennartsson har faktiskt lett ett parti som på kommunal nivå mellan samma båda val gått ner från hela 37,6% till 25,3%. Och efter hennes uttalanden efter valet i höstas om de anhöriga (till de boende på kommunens äldreboenden) som "bara är ute efter arvet" är hon knappast lämpad att leda sitt parti i en ny valrörelse.

Förhoppningsvis för centerpartiet i Borgholm kan det finnas "många starka kandidater" som kan ta över.

fredag 17 juni 2011

Dubbelsorti?


För drygt en timme sedan förklarade Maud Olofsson att hon avgår. När ska centerns motsvarighet i Borgholm göra detsamma?

Svårt med öppenheten kring den kommunala maten och noll koll på uppföljning av kommunens matpolicy


Sedan fortsatte interpellationsdebatterna bl a med ett par matcher där Thomas Wahlqvist (Öp) var i utmanarrollen och Stig Bertilsson (Cp) återigen skulle försvara sitt agerande (eller sin brist på agerande) som ordförande i styrelsen för Borgholm Energi. Thomas ville få förklarat dels hur Stig Bertilsson och Borgholm Energi följt upp det av kommunfullmäktige beslutade förbudet mot glutamat, d v s förbud att inköpa varor som innehåller glutamat, samt dels hur dom följt upp den nya kostpolicyn för kommunen (och Borgholm Energi) som kommunfullmäktige har antagit.

Av Stig Bertilssons svar framgick något så när att det inte hänt så mycket hos Borgholm Energi när det gäller maten sedan kommunfullmäktiges beslut om ny kostpolicy. Dessutom sade Stig Bertilsson, att man använder dom kryddor med glutamat som man redan har i lager, men att man inte köper in nytt med glutamat i
Hur Stig Bertilsson kunde veta det sistnämnda kan ju tyckas märkligt,  eftersom man från Borgholm Energi:s sida sagt sig inte ha några listor på vad maten man köper innehåller.
Nu utbröt en vild debatt i fullmäktigesalen angående listor på vad maten innehåller, hemlighetsmakeriet kring matens innehåll och svårigheten för folk att få information från Borgholm Energi och tillgång till offentliga handlingar om maten. Där gav sig också kommuntjänstemannen Lars Frick in från sin plats uppe på podiet och kastade sig över Thomas med fräcka beskyllningar för att han begärt att få se offentligt material.
Att man hos Borgholm Energi inte varit särskilt hjälpsamma med att låta press och allmänhet få tillgång till information om den kommunala matens innehåll bekräftas också av en avslöjande artilkel i onsdagens Östran, som Du kan läsa om Du klickar här!

Thomas har lämnade i måndags in fler interpellationer i detta ämne, så fortsättning (uppföljning) blir det efter kommunfullmäktiges sommaruppehåll.

Lyckad interpellatonsdebatt om utemiljön vid äldreboenden


Ibland kan en interpellation tjäna sitt syfte, att förhoppningsvis få något uträttat. Så var det med Bodil Rosengrens (Öp) interpellation om utemiljön vid våra äldreboenden, som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Ansvarige politikern Stig Bertilsson (ordförande för Borgholm Energi) hade kommit med ett tämligen nonchalant skriftligt svar som Bodil inte nöjde sig med. Hon fick igång en bra debatt som slutade med att Stig Bertilsson erkände att det inte var bra med den nya vaktmästarorganisationen på detta område och att allt inte sköttes som det borde och lovade att det nu skulle bli bättre.

Bodil ansåg att något lite av de stora pengar som har avsatts till "stadens försköning" istället borde kunna användas till en välskött och trevlig utemiljö vid kommunens äldreboenden med bibehållen grönska.

De boende i våra äldreboenden har inte så mycket att välja på, dom är faktiskt värda att få ha en fin utemiljö och att slippa ha det som det såg ut på Bodils fotografier (som fanns bifogade till interpellationen)
Vi ser nu fram emot förbättringen!

Ansvariga med frihet från ansvar


Det är var endast vi kommunfullmäktigeledamöter för Ölandspartiet som vid kommunfullmäktigemötet i måndags ansåg att ansvariga politiker i t ex kommunstyrelsen och Ölands kommunalförbund ska ha ansvar för vad dom gjort eller inte gjort under förra året.

Samtliga ledamöter från övriga partier beslutade ge full ansvarsbefrielse i samtliga fall. Tydligen gäller det här först och främst att hålla varandra bakom ryggen!

Att som politiskt ansvarig slippa publik vid frågedebatter och helst slippa svara på frågor från allmänheten.


Kommunfullmäktigekvällen i måndags handlade till största delen dels om beviljande av diverse befrielser från ansvar, och dels interpellationsdebatt. Man kan ju undra varför i hela friden kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici (trots att han tidigare faktiskt lovat att sätta interpellationsdebatterna först på dagordningen) envisas med att i verkligheten lägga interpellationerna allra sist, så pressen hunnit redan lämnat mötet för att gå till sina redaktioner och skriva kvällens reportage och övrig publik hunnit bli trötta och gå hem innan det är dags för interpellationerna. Är det månne en medveten strategi som kanske någon annan potentat ligger bakom?
Det är ju i interpellationsdebatterna som oppositionen i kommunfullmäktige har möjlighet att ställa de politiskt ansvariga mot väggen, och det kan ju finnas dom som helst vill slippa uppmärksamhet på interpellationsdebatterna där som ju ofta handlar om sånt som är mer eller mindre dagsaktuellt! Det verkar som om makthavarna är rädda för att komma till korta inför publik.
Allmänhetens frågestund blev denna gång en riktig flopp, kanske för att allmänheten - som en nyhet - skulle lämna in frågorna skriftligt i förväg. Då blir det plötsligt lite för högtidligt, så jag kan förstå att det inte var någon som ställde frågor. En frågestund ska ju ge präglas av möjlighet till spontana frågor, annars är det ju ingen riktig frågestund. Kanske var det någon makthavare som kände sig lättad över att slippa svara på frågor från allmänheten.
Många politiker slåss om att få ansvarsfulla poster i samhället, sen beviljar dom varandra ansvarsfrihet och ser dessutom gärna till att i största möjliga utsträckning slippa svara på frågor om sina göranden och låtanden inom sitt ansvarsområde.
Att ha ansvar (gärna välavlönat) men slippa ta ansvar tycks vara deras paroll!
Som kronan på verket har kommunledningen nyligen avskaffat funktionen FRÅGA DINA POLITIKER på kommunens hemsida skyllandes på att dom fick "fel slags frågor".

tisdag 14 juni 2011

Birger Jarl tuffar vidare. Borgholm nästa?

Vid en tillbakablick på vårens blogginlägg upptäckte jag mitt dystra inlägg från 1 april (faktiskt var det inget aprilskämt) om den anrika finlandsbåten Birger Jarl som sedan långliga tider kört Mariehamnskryssningar från Stockholm. Då verkade det som om hon gjort sin sista kryssningstur.

Lyckligtvis var det inte så illa. Efter vissa insatser från rederiets sida har hon fått tillstånd att fortsätta, så det blev bara ett mycket kortvarigt uppehåll i trafiken.

Man kan således fortfarande för en högst symbolisk slant göra Ålandskrysnningar med Birger Jarl, ibland med direkt bussanslutning (Silverlinjen)från Borgholm. Det har kommit flera erbjudanden med posten så jag borde ha kommit på att göra denna "rättelse" på bloggen tidigare. Men bättre sent än aldrig.
Och vad har då s/s Birger Jarl med Borgholm och Öland att göra?
Jo, bortsett från att det ett par gånger i månaden ordnas direktanslutning med buss till kryssningarna från Stockholm och det därmed erbjuds ett ganska billigt nöje för oss härifrån, så är det en av mina gamla hjärtefrågor att på något sätt återskapa passagerarsjöfart till och från Borgholm och att detta kunde kombineras med tax-free-kryssningar till Åland.
Där kommer Birger Jarl på ett ganska naturligt sätt in i bilden. Jag kan tänka mig så här:
Birger Jarl avgår vid sextiden på kvällen på Stockholm. Snabbstopp vid Mariehamn vid midnatt (för tax-free-försäljningsrättens skull) och sedan söderut via Stockholms ytterskärgård (Möja, Utö) och genom östgötaskärgården ner till Kalmarsund. Eftermiddagsuppehåll i Borgholm. Och sedan samma väg tilbaka via Mariehamn till Stockholm. Valfritt för stockholmarna att göra en envägskryssning med Birger Jarl tilll Borgholm och så buss tillbaka med sina inköp nästa dag. Eller att ha en "långkryssning" med med enbart båt, t ex på fredagskvällen från Stockholm, lördagseftermiddagen i Borgholm (med chans att bättra på dagskassorna för vår lilla stads torghandlare, butiker och matställen) och sen tillbaka till Stockholm mitt på dagen på söndag. Ett par nattliga uppehåll i Mariehamn på kanske fem minuter vardera lär väl inte många märka av.
Borgholm skulle då också kunna bli utgångspunkten från sydöstra Sverige för Ålandskryssningar (med bussledes tillbakafärd från Stockholm).
Det skulle vara ett plus om den iordninggjorda kajen vid Lantmännens i Borgholms yttre hamn äntligen kan få komma till sin rätt igen som anläggningsplats för sjöfart.
Har tidigare varit på rederiet vid ett par tillfällen. Kanske dags för kontakt igen? Borgholms kommun borde kunna bjussa på hamnavgiften.
Fotnot: Birger Jarl var ursprungligen ångfartyg men drivs numera av dieselmotorer.

lördag 11 juni 2011

Pingstmöte i stadshuset


Idag är det pingstafton och man får passa på att lyckönska eventuella brudpar.
Samtidigt vill jag önska alla mina läsare en fin pingst!

Lite trist är det kanske för alla dem som på grund av nya svenska påfund är tvungna att stiga upp och gå till jobbet tidigt på morgonen på Annandag Pingst, som på vilken j-kla måndagsmorgon som helst. Och hur kul är det sedan för oss som ska avsluta pingsten med att sitta på kommunfullmäktigemöte i Borgholms stadshus på annandagens kväll? Måttligt, skulle jag vilja säga.

Men hur som helst, kommunfullmäktigemötet inleds med Allmänhetens frågestund, vilket är ett utmärkt tillfälle för medborgare att ställa makthavare mot väggen, så kom gärna dit! Mötet hålls i tingssalen en trappa upp i stadshuset och börjar med frågestunden. Vad som mer är på programmet kan Du läsa om i kallelsen som Du ser om Du klickar här. Alla är välkomna!

Ny kungasedel


Fick från en bekant i underhållningsbranschen häromdagen en ny sedel med kungaporträtt på. Vågar mig inte på att försöka handla med den.
       

Fallande kurs?

Positivt vid öppet kommunstyrelsemöte


För en tid sedan tog Ilko Corkovic i en motion upp en sak som jag länge framhållit, och som Ölandspartiet också tagit upp i budgetsammanhang, nämligen att det är dags att skrota Ölands kommunalförbund. Bra Ilko!

Bra var också att han under det öppna kommunstyrelsesammanträdet i tisdags, när det pratades om kommunala besparingar, föreslog att när det skulle räknas på olika besparingsåtgärder så skulle också skrotandet av kommunalförbundet finnas med. Extra bra var att han fick igenom sitt förslag med röstsiffrorna 10 - 1. Den ensamma nejrösten, den som röstade emot, var Lisbeth Lennartsson (vice ordförande i kommunalförbundet, tidigare ordförande).

Nu väntar vi bara på bifall till motionen om att att samtliga kommunstyrelsemöten (till att börja med på försök under ett år) ska vara öppna och ske under full insyn. Jag har en känsla av att besluten kan bli klokare då än om de sker bakom lyckta dörrar.