Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 18 juni 2011

Nej tack till "Benny Wennberg ål innklo´siv"!


I den artikel i Östran som jag skrev om på bloggen igår och som Du kan se om Du klickar här så finns det uttalande från Borgholm Energi:s VD Benny Wennberg som jag tycker är lite väl magstarkt:
"– Ibland känns det som att Borgholm kommun tror att de har köpt en all-inclusive biljett av oss."

Vadå, kommunen betalar en massa pengar till BEAB, tyvärr oftast utan att så mycket som blinka. Och då tycker tydligen inte Benny Wennberg att vi ska få någonting för pengarna? Vi (eller rättare sagt våra äldre på äldreboenden  och våra äldre som får maten hem i pytsar från Borgholm Energi:s olika kök) betalar dyrt för mat som defitivt inte har motsvarande höga kvalitet. Vi (d v s vår kommun betalar Borgholm Energi dyrt för olika tjänster) och då har Borgholm Energi:s VD mage att antyda att vi (vår kommun) kräverför mycket för pengarna. Det är oförskämt med tanke på hur mycket sämre många saker utförs med Borgholm Energi som "utförare".
Benny Wennberg bör hålla i huvudet att Borgholm Energi ägs av Borgholms kommun, d v s alla oss kommuninnevånare tillsammans. Om galoscherna inte passar, så kan kommunen från en dag till en annan ge herr Wennberg avsked på grått papper. Han behöver inte vara allt för stor i korken.
Kommunen har faktiskt rätt att ställa krav på sitt eget bolag!
Allt för länge har kommunens företrädare varit allt för spaka inför Borgholm Energi. Det kommunägda bolaget har mot generösa ersättningar fått överta olika kommunala ansvarsområden. Bolaget har både fått starta ekonomiska högriskprojekt och fått frikostig kommunal borgen
Allt fler har kommit till insikt om att det har gått för långt. Redan i höstas hade moderaterna en motion om att återföra Borgholm Energi:s skattefinansierade verksamheter (som t ex kostverksamhet, vaktmästeri, gatu- och parkunderhåll) till kommunen. Förslaget drogs tillbaka i ett känsligt läge när moderaterna skulle samarbeta centern. kd och folkpartiet om platser i styrelser, nämnder m.m. för de kommande åren. Nu är dom tillbaka med i stort sett samma förslag och har dessutom fått Fp och KD med sig som undertecknare.
Oppositionen (i vart fall Ölandspartiet) har länge tyckt att dom kommunala uppgifterna ska skötas av kommunen och inte av Borgholm Energi.
Nu är det bara upp till socialdemokraterna om vi ska kunna övervinna centerns hårdnackade motstånd mot att låta kommunala sysslor återgå från Borgholm energi till kommunen. På vilket ben tänker sossarna stå?
Borgholm Energi ska syssla med energi och inget annat. Vår kommun behöver inget "ål innklo´siv"!

1 kommentar:

  1. Beab är som eu. de styr, de regerar högt över allas huvuden. men inte faan går det att bli av med skiten och allt mygel där. Borgholms kommun och dess folkvalda är bara marionettspelare i wennberg och johannessons lek som gudar

    SvaraRadera