Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 17 juni 2011

Att som politiskt ansvarig slippa publik vid frågedebatter och helst slippa svara på frågor från allmänheten.


Kommunfullmäktigekvällen i måndags handlade till största delen dels om beviljande av diverse befrielser från ansvar, och dels interpellationsdebatt. Man kan ju undra varför i hela friden kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici (trots att han tidigare faktiskt lovat att sätta interpellationsdebatterna först på dagordningen) envisas med att i verkligheten lägga interpellationerna allra sist, så pressen hunnit redan lämnat mötet för att gå till sina redaktioner och skriva kvällens reportage och övrig publik hunnit bli trötta och gå hem innan det är dags för interpellationerna. Är det månne en medveten strategi som kanske någon annan potentat ligger bakom?
Det är ju i interpellationsdebatterna som oppositionen i kommunfullmäktige har möjlighet att ställa de politiskt ansvariga mot väggen, och det kan ju finnas dom som helst vill slippa uppmärksamhet på interpellationsdebatterna där som ju ofta handlar om sånt som är mer eller mindre dagsaktuellt! Det verkar som om makthavarna är rädda för att komma till korta inför publik.
Allmänhetens frågestund blev denna gång en riktig flopp, kanske för att allmänheten - som en nyhet - skulle lämna in frågorna skriftligt i förväg. Då blir det plötsligt lite för högtidligt, så jag kan förstå att det inte var någon som ställde frågor. En frågestund ska ju ge präglas av möjlighet till spontana frågor, annars är det ju ingen riktig frågestund. Kanske var det någon makthavare som kände sig lättad över att slippa svara på frågor från allmänheten.
Många politiker slåss om att få ansvarsfulla poster i samhället, sen beviljar dom varandra ansvarsfrihet och ser dessutom gärna till att i största möjliga utsträckning slippa svara på frågor om sina göranden och låtanden inom sitt ansvarsområde.
Att ha ansvar (gärna välavlönat) men slippa ta ansvar tycks vara deras paroll!
Som kronan på verket har kommunledningen nyligen avskaffat funktionen FRÅGA DINA POLITIKER på kommunens hemsida skyllandes på att dom fick "fel slags frågor".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar