Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 17 juni 2011

Svårt med öppenheten kring den kommunala maten och noll koll på uppföljning av kommunens matpolicy


Sedan fortsatte interpellationsdebatterna bl a med ett par matcher där Thomas Wahlqvist (Öp) var i utmanarrollen och Stig Bertilsson (Cp) återigen skulle försvara sitt agerande (eller sin brist på agerande) som ordförande i styrelsen för Borgholm Energi. Thomas ville få förklarat dels hur Stig Bertilsson och Borgholm Energi följt upp det av kommunfullmäktige beslutade förbudet mot glutamat, d v s förbud att inköpa varor som innehåller glutamat, samt dels hur dom följt upp den nya kostpolicyn för kommunen (och Borgholm Energi) som kommunfullmäktige har antagit.

Av Stig Bertilssons svar framgick något så när att det inte hänt så mycket hos Borgholm Energi när det gäller maten sedan kommunfullmäktiges beslut om ny kostpolicy. Dessutom sade Stig Bertilsson, att man använder dom kryddor med glutamat som man redan har i lager, men att man inte köper in nytt med glutamat i
Hur Stig Bertilsson kunde veta det sistnämnda kan ju tyckas märkligt,  eftersom man från Borgholm Energi:s sida sagt sig inte ha några listor på vad maten man köper innehåller.
Nu utbröt en vild debatt i fullmäktigesalen angående listor på vad maten innehåller, hemlighetsmakeriet kring matens innehåll och svårigheten för folk att få information från Borgholm Energi och tillgång till offentliga handlingar om maten. Där gav sig också kommuntjänstemannen Lars Frick in från sin plats uppe på podiet och kastade sig över Thomas med fräcka beskyllningar för att han begärt att få se offentligt material.
Att man hos Borgholm Energi inte varit särskilt hjälpsamma med att låta press och allmänhet få tillgång till information om den kommunala matens innehåll bekräftas också av en avslöjande artilkel i onsdagens Östran, som Du kan läsa om Du klickar här!

Thomas har lämnade i måndags in fler interpellationer i detta ämne, så fortsättning (uppföljning) blir det efter kommunfullmäktiges sommaruppehåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar