Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 14 november 2012

Var så god och glöm skiten!


Det verkar som att tjänstemän i vår kommun och Borgholm Energi är på väg att försöka genomföra något som går stick i stäv mot den av kommunfullmäktige beslutade matpolicyn för Borgholms kommun, vilket är mycket allvarligt och kanske rent av tjänstefel.
Jag har fått uppgifter som tyder på att det i hemlighet redan träffats någon form av överenskommelse med det privata företaget ”Varsågod” om att de under en försöksperiod på tre månader ska leverera den offentliga maten till Köpingsviksområdet, d v s skolan, Soldalen och hemmaboende med pensionärsmat.
Vad "Varsågod" håller på med framgår till viss del av deras hemsida www.varsagod.se, d v s ett slags ny form av "cook&chill". Ekologiskt och närodlat blir det endast ”i den mån det är möjligt”.
All mat lagas i en fabrik i Västerås, så det där med närproducerat och Matlandet Öland kan vi isåfall glömma i det här sammanhanget.
Eftersom ”Varsågod” är ett privat företag och offentlighetsprincipen därmed inte gäller kommer det att vara näst intill omöjligt att kontrollera vad det är för råvaror som används.
Maten levereras sedan inplastad och klar från ”Varsågod” en gång i veckan och det är upp till mottagarna att svara för att den hålls kyld tills det är dags att värma upp och äta.
Maten till de äldre kommer i inplastade portionsförpackningar med ”livsmedelsgas” som jag tycker ser måttligt aptitliga ut. Skolmaten däremot levereras på motsvarande sätt i storförpackningar (plasttråg).
Mitt råd om mat från ”Varsågod” är kort och gott: Glöm skiten!
Däremot finns det ingen anledning att låta det falla i glömska om det är så att våra tjänstemän begår tjänstefel. Har svårt att tro att detta kan ske utan att kommunalrådet och vissa andra politiker också är inblandade i härvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar