Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 21 juni 2015

Den egentliga midsommaren

Förr i världen - d v s då jag var litet barn - inföll midsommaren alltid på visst datum, precis som jul, födelsedag och namnsdag. Midsommarafton var alltid den 23 juni och midsommardagen alltid den 24:e. Oavsett veckodag. 
Men så lyckades några klåfingriga petimetrar hos svenska staten på 1950-talet hitta på att göra midsommarhelgen rörlig och förlägga midsommardagen - som av hävd var arbetsfri dag - till en lördag och därmed befria svenska folket från lite arbetsledig tid och sålunda kunna kamma in några extra skatteslantar till svenska statskassan. 
Sedan dess infaller den svenska midsommaraftonen alltid på den fredag som tidigast kan vara den 19:e juni och senast den 25:e, medan midsommardagen tidigast kan vara den 20:e och senast den 26:e. 
I år har därför midsommaren kommit så tidigt som den någonsin kan komma. Enligt svenska regler. 
Den norska motsvarigheten - Sankt Hans - infaller däremot fortfarande alltid den 24 juni. Med Sankt Hans aften den 23:e. 
Den egentliga midsommaren är väl annars sommarsolståndet, då dygnets ljusa tid är som längst, vanligen den 21 juni. Och ska man vara riktigt exakt inträffar det i år just idag kl 18.38 (hur nu detta kan räknas ut).
Så ut i trädgården i eftermiddag och fram med sill och nubbe igen! Idag ska det dessutom inte regna! 
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar