Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 17 juni 2015

OT hade behövts i många år till!

Fick igår kväll höra att allas vår Göran OT Dahlberg har gått bort. Att det innebär en förlust för Öland råder ingen tvekan om. 
Lärde känna denne store Ölandspatriot och lokalpatriot för cirka tjugo år sedan när han var engagerad skolchef på Skansenskolan i Mörbylånga (men minns honom faktiskt redan från tiden med färjorna mellan Färjestaden och Kalmar).
När vi var några som mot slutet av nittiotalet skulle bilda en kommitté för firande av Tolfte maj - Ölands dag, så var OT självskriven i gänget. Skulle önska att OT nu kunde hedras med att hans förslag om att göra Tolfte maj till lokal helgdag så småningom blir verklighet!  
Vi hade många roliga pratstunder och OT hade alltid humorn med sig vart han kom. Men när jag för 14 år sedan tog mig friheten att proklamera Öland som ett självstyrande valkungadöme, då minns jag att OT var upprörd. Och vi har faktiskt inte valt någon kung än! 
I samband med valrörelsen för fem år sedan tackade OT ja till att vara neutral debattledare vid en debatt i Gärdslösa IOGT-lokal, där vi från Ölandspartiets sida hade utmanat det styrande Centerpartiet! Men till skillnad från andra moderatorer som ville ha tusenlappar för att ställa upp, så ville inte OT ta betalt. Han var den sanne idealisten som inte ens ville ha bensinpengar. 
Men vilka som inte ville ställa upp - när vi hade engagerat OT som moderator - det var dom inbjudna centerpartisterna som först hade tackat ja (på villkor att det skulle vara en opartisk moderator)! Dom lyckades synnerligen välkonstruerat bli upptagna på annat håll och därmed ursäktade för att utebli, för dom kunde ju inte gärna påstå att OT var part i den borgholmska kommunalpolitiken. 
Om det var så att kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c) med följe (c) inte vågade möta oss i skarpt läge, eller om det var så Lisbeth var rädd för att bli "skojad med" av den alltid skämtsamme OT, det förtäljer inte historien. 
Att Ölands Skördefest fortsättningsvis kommer att invigas utan OT på scenen bådar inte gott. Man hade ju hoppats att förra årets skördefestinvigning med en liten självupptagen gapig Expressenhoppa som konferencier (istället för det härligt trivsamma radarparet Sven Ekberg och Göran O T Dahlberg) var ett misstag som inte skulle behöva upprepas.
Men nu vete fåglarna hur det blir med kommande skördefester, det började ju redan sjangsera förra året med den floppiga invigningen i Stora Rör, den i det närmaste nedsläckta konstnatten på sydöstra Öland och flera säkra kort på mellersta Öland stängda. 
OT hade behövts i många år till! 
Vill du kommentera, klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar