Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 9 november 2017

Här borde Öland verkligen synas mer!

Ibland är det trevligt att göra en avstickare från Öland och t ex besöka någon rolig mässa, som t ex matmässan i Älvsjö (tidigare "Mitt kök") som numera kallar sig "Sthlm Food & Wine" (Fråga  mig inte hur det uttalas). Den är som ett tempel för alla som gillar god mat och dito dryck och i år med tonvikt på Äkta vara. Inte helt fel! 
Under fyra hela dagar pågår denna mässa, med avslutning på söndag.
Naturligtvis får man smaka på nästan allting och det gäller att ha en viss urskillning, för magen rymmer inte hur mycket som helst och blir snart full av alla små godbitar här och där i det stora templet. 
Tempel för god mat och dryck
Dessvärre har ölänningarna i år nästan helt lyst med sin frånvaro. Det enda öländska inslaget var Fredrikssons Smakhantverk i Hörlösa med delårsölänningarna Christer och Mona Fredriksson
Christer kunde berätta att det var många besökare med någon form av anknytning till Öland som sökte sig till dem för att få någon fin öländsk produkt med sig från mässan. Nog så gångbar var "Monas sås" som givit dem guldmedalj i Svenska Mästerskapet i Mathantverk som i år hölls i jämtländska Åre. 
Stolt Mona
Här i tecknad version
Tänker på hur det var förr om åren när en riktigt stor öländsk monter på matmässan i Älvsjö brukade samla ett dussintal öländska utställare och en jättepumpa eller den stora löktavlan prydde entrén till mässan och påminde besökarna om Ölands Skördefest. 
Kanske att skördefesthattifnattarorganisationen borde satsa lite mer av sina (skattebetalarnas) pengar på att göra reklam för Öland och den öländska maten genom att vara med på matmässan i framtiden istället för alla dessa glättade broschyrer där ett stort antal går helt olästa till pappersinsamlingen. 
Vi pratar om att göra Öland till ett matland för att utveckla besöksnäringen, då är det också i sådana här sammanhang som Öland faktiskt måste synas! 
Teckning och foto: Per Lublin
Kommentarer

1 kommentar:

  1. Hej Per, De båda kommunerna på Öland, borde bekosta en stor gemensam monter ( Ölandsmontern ), för alla företagen med den rätta inriktningen. Bankerna på Öland borde också kunna bidra ekonomiskt för att kunna genomföra en sådan aktivitet. Näringslivskontoret utför det praktiska och företagen skall komma till dukat bord med sina produkter. Företagen skall endast behöva ta kostnaderna utanför mässan. Med vänlig hälsning från Gnosjöregionen

    SvaraRadera