Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 8 november 2017

Nämnderna får färg

Följande tre nämnder har vi i Borgholms kommun:
  • en samhällsbyggnadsnämnd som är en slags sammanslagning av byggnadsnämnd, och miljö- och hälsovårdsnämnd.
  • en socialnämnd som är en hopslagning av det som en gång i tiden kallades fattigvårsstyrelse, nykterhetsnämnd respektive barnavårdsnämnd, samt
  • en utbildningsnämnd, det som för länge sedan kallades skolstyrelse
Trots olika ansvarsområden så har dessa nämnder många likheter med varandra. Dom består visserligen av politiker med ansvar för besluten med dom är ändå mer eller mindre styrda av tjänstemän som talar om för dem hur dom ska besluta. Ledamöternas huvuduppgift i alla nämnderna verkar vara att bara jamsa med utan att ifrågasätta något.
En annan likhet är att vårt parti har ställts utanför alla nämnderna när ledamöterna skulle tillsättas efter valet för tre år sedan - detta genom att sju partier varit eniga om att hålla oss utanför så gott dom kunnat. I det fallet har enigheten varit total mellan S, V, MP, C, M, KD och det så kallade Framtid Öland. Och det har väl bidragit till nämndernas slätstrukenhet. Det ville t ex långt till innan utbildningsnämnden vågade säga ifrån emot sin härjande klart olämplige utbildningschef och fick honom avpolleterad - och det skedde först efter att media funnit anledning att lyfta på locket och börjat röra om ordentligt i den unkna grytan!
Så att man lättare ska kunna känna igen de olika nämnderna i vår kommun och särskilja dem från varandra så har jag kommit på den strålande idén att ge dem olika färger - fast dom alla egentligen är ganska grå.
På grund av sitt ansvar för dom gröna frågorna i samhället, miljö, klimat och vår beredskap i dessa sammanhang, så har samhällsbyggnadsnämnden fått GRÖN färg - ej att förväxla med centerns och miljöpartiets urblekta gröna.
Socialnämnden har fått behålla KOMMUNALGRÅTT för sin ständigt svällande byråkrati, där satsningarna i allt större grad görs på nya förvaltningslokaler och där omsorgen om våra äldre får stå tillbaka. Typiskt tråkig myndighetsnämnd med all den tristess som präglar en sådan. 
Utbildningsnämnden får hålla tillgodo med BRUNT, anstruken av denna färg som den är med den despotiske ordförandens sätt att vara och bete sig, vilket färgar av sig på nämnden. Stöveltrampet verkar ju inte alltför  avlägset och där finns kvardröjande eko från den sparkade utbildningschefen. Och så håller sig nämnden på militärt manér fortfarande med en stabschef.
Samhällsbyggnadsnämnd
Socialnämnd
Utbildningsnämnd
Ganska förenklande, eller hur? Ungefär som att det finns gröna, röda och blå tunnelbanelinjer i Stockholm och olika färger på spårvägslinjerna i Göteborg trots att själva vagnarna inte har någon skillnad i färg.
Kommentarer 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar