Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 18 november 2017

Meningsfull eller meningslös polisverksamhet

Ja så var det över - uppståndelsen i Göteborg för den här gången som krävde engagemang av 4000 poliser från när och fjärran, stora trafikavstängningar m m. Redan kvällen innan - på torsdagskvällen - när jag lämnade staden bakom mig  - hade dom t ex stängt av Kungsportsavenyn och där stod spårvagnarna stilla.
Ett par dussin stats- och regeringschefer från EU hade kommit och träffats i Göteborg under gårdagen (fredag) och idag (lördag) är dom hemma i sina egna länder igen eller var dom nu kan vara. Och man vet knappt vad dom egentligen gjorde under sitt korta göteborgsbesök.
Dagen efter kan man ju bara konstatera att det hände ju absolut ingenting som krävde polisingripande. Man kan ju förstås säga att det berodde på den stora polisnärvaron. Men jag har ju aldrig hört att någon regeringschef blivit ihjälslagen utanför vare sig utanför Rosenbad eller under Almedalsveckan i Visby trots att dom på sin höjd har ett par stycken säkerhetsgubbar med sig, så varför detta enorma pådrag i Göteborg. Om nu transporterna tvärs genom staden mellan hotell och möteslokaler var så farliga, så kunde väl alltsammans ha ägt rum på ett och samma ställe. Lämpligen i någon hangar på Landvetter, dit allmänheten ändå inte har tillträde, dit dom kunde ha flugit på morgonen och sedan kunnat flyga hem igen på kvällen.
Man kan med fog faktiskt undra om det inte hade varit enklare - och definitivt billigare - om dom istället hade träffats via nätet.
Det som nu under några dagar i Göteborg - för ett flertal av poliserna kom på plats flera dagar i förväg är enligt min mening ett enormt missbruk av polisresurser.
____________________________
    
Polisen ska enligt min mening ägna sig åt meningsfull polisverksamhet. Som att genom preventivt och med tydlig närvaro även på mindre orter skydda våra vanliga medborgare från att utsättas för brott och - när brott ändå har begåtts - se till att brotten blir utredda och uppklarade. 
Polismanifestationer som den i Göteborg är enligt min mening totalt meningslös polisverksamhet. Mötet hade lika väl kunnat ske i Bryssel istället där EU-höjdarna ändå brukar träffas - eller via nätet - och därmed inte krävt några polisinsatser alls. 
Vi medborgare borde stå upp och kräva att polisen i fortsättningen ska få ägna sig åt meningsfull polisverksamhet istället, vara närvarande även utanför dom större städerna, skydda vanliga medborgare, förhindra att brott begås samt klara upp begångna brott. Det vill säga det som polisen faktiskt är till för! 
Kommentarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar