Kommunens namn kommer sig av av att man alltsedan förra mandatperioden konsekvent endast utser gubbar som ordförande för samtliga kommunala styrelser och nämnder och kommunen därmed är unik i Sverige!
Kommunen hette tidigare Borgholms kommun.


Redaktionen för temadagar, namnsdagar och andra bemärkelsedagar tar sommarledigt under juli och fram till skolstart.
Så ni kära läsare får då själva hålla reda på vem som har namnsdag. Så att ni inte missar några mostrar, etc.
Under samma tid blir det heller inga inlägg under rubriken ”Godmorgon världen” utan det blir full koncentration på Öland!

fredag 26 juni 2020

Hett så in i Norden. Hur ska dom klara det på våra äldreboenden?

Tidig eftermiddag och hett så in i Norden. Tjugonio grader i skuggan och trettiotre i solen. Solen gassar på balkongen. 
Och än värre ska det tydligen bli imorgon!
Hur ska dom klara det på våra äldreboenden, dom vars liv och hälsa vår kommun har ansvar för?
Vid värmeböljan på sensommaren för två år sedan var dåvarande kommunledning totalt oförberedda. Dom lyckades till slut få tag i ett antal kylaggregat, men det räckte inte till kommunens samtliga äldreboenden. Den här gången borde dom väl inte behöva bli tagna på sängen, eftersom en rekordvarm sommar länge har varit förutspådd. Och det nu under coronstider har understrukits hur viktigt det är att skydda våra sköra äldre. Och det borde väl även gälla mot värmeslag?! Eller? 
Passade på att ta upp frågan vid gruppledarmötet nu i måndags förmiddags. Efter att coronaläget var genomgånget. Men det verkade som om det fortfarande inte fanns annat till buds mot hetta på våra äldreboenden än den knappa utrustning som införskaffades på sensommaren för två år sedan och som då inte räckte till. Efter vår lills diskussion skulle i alla fall små fläktar införskaffas som man kunde ha i bostadsrummen. 
Därvid invände en av partiernas gruppledare - som jag ska vara hygglig att inte peka ut med vare sig partifärg eller namn att det skulle väl inte kommunen behöva bekosta utan det kunde i så fall anhöriga komma dit med. Jamen vad f-n, ska anhöriga - som inte ens blir insläppta på boendet - komma dit och ställa kylaggregat till de sina utanför ytterdörren till boendet.
Fläktar kanske vi nu under coronatider ändå kan glömma efter folkhälsomyndighetens varningar i TV igår. Viruspartiklar kan virvlas upp och spridas av den cirkulerande luften. Det borde istället finnas små kylaggregat på varje rum som kyler ner utan att virvla runt luften. 
Så sätt igång och införskaffa och förse samtliga bostadsrum på kommunens äldreboenden med lämpliga kylaggregat så temperaturen kan hållas på rimlig nivå och vi undviker dödsfall där på grund av hettan! 
Som kommun måste vi leva upp till vårt ansvar för våra äldre omsorgsbehövande!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar