Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 maj 2022

I och med Sveriges ansökan om medlemskap i Nato duger det inte med fortsatt "vänta och se" på Öland!

Medan hela Öland spirat har osäkerheten fortsatt om vad som kan hända om f-n flyger i den lede fi. 

Ölandsbladet hade i torsdags en ledarartikel som nog kunde ge en och annan ölänning rena skrämselhickan, medan någon annan tyckt det vara stolleprov att tro att Ryssland skulle kunna ha något som helst militärt intresse av Öland.

Sanningen ligger förmodligen någonstans mitt emellan.

 




Att beredskapen för att kunna försvara Öland är lika med noll  är dock ytterst otillfredställande. Det finns vare sig på lokal nivå - som det lär finnas på central militärstrategisk riksnivå - någon beredskap värd namnet inför ett ryskt angrepp mot Öland.

Sedan Putin startade sitt invasionskrig i Ukraina har dock Ilko - föredömligt på distans - samlat gruppledarna för de olika partierna till informationträffar i stort sett varje måndag då läget ventilerats och hur det kan beröra oss. Dessa träffar har nu - läs och häpna - upphört på obestämd framtid när läget framstår som mest osäkert med tanke på den svenska ansökan om medlemskap i Nato!

Putin har ju uttalat allvarliga hot mot vårt land om vi går med i Nato och man vet aldrig vad han kan hitta på. Hans galenskap tar inte semester, så det borde inte heller beredskapsansvariga i vår kommun göra. Vad gör vi om ryska cyberangrepp inom kort skulle slå ut viktiga delar av vår infrastruktur, vad för beredskap måste vi ha? Det duger inte med att bara "vänta och se"?

Anser 

Per Lublin, Ölandspartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar