Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 20 maj 2022

Insändare om planerad flytt av klass 6 från Alunskolan i Degerhamn

Från Ölandsbladets nätupplaga har jag snappat denna utmärkta insändare om sydligaste Öland. Degerhamn och den illa planerade tänkte flytten av klass 6 från skolan där till högstadiet på Skansenskolan i Mörbylånga. 

Man kan inte annat än att hålla med insändarskribenten Margareta Magnusson - med bakgrund som lärare - att Mörbylånga kommun måste ställa upp för Sydöland och skolan i Degerhamn.

Hela Öland måste få leva!

Per Lublin

 

Alunskolans vara eller inte vara? Det är frågan 


När Uno och jag kom hit till Sydöland var detta en blomstrande del av Södra Öland.

       

Vi fick lärarjobb på Alunskolan och dåvarande Lundaskolan för att klasserna behövde delas på grund av den ökade mängden barn. Det fanns hantverkare, affärer av olika slag, äldreboende, distriktssköterska och många andra arbetsplatser. Cementas verksamhet bidrog då också mycket till välfärden. avfolkning, först långsamt men nu med en allt större hastighet. Sydöland är ett praktexempel på en oprioriterad landsända. Motargumenten är många, men avfolkningssiffrorna är också talande många. De äldre blir flyttade till Mörbylångas och Färjestadens serviceboenden sedan Alungården lades ner. Även detta en avflyttning från vår ort. Sydölands innevånare gör sitt bästa att få servicen och utvecklingen att fungera. Men de löser inte alla problem.

Vi är glada och stolta över mycket och särskilt glada över vår fina skola i S Möckleby. Elevantalet där har växlat under åren. Ibland färre elever, ibland har det ökat. Landsbygdsskolor är mycket viktiga och alla dessa skolor behöver få en inflyttning till samhället. Alunskolan har under alla år varit en fantastisk skola med glädje, kreativitet och en lärarkår som har trivts med sitt arbete. En skola, där lärarna haft en stor frihet i sitt fina arbete med eleverna, arbetat nära dem och eleverna har lärt sig att umgås tillsammans över åldersgränserna och att ta hänsyn till varandra, en skola med ett mycket gott rykte.

Alunskolan kämpar på med sitt elevantal och önskar inget högre än att få fler elever till verksamheten. Att i detta läge flytta en klass ner till Mörbylånga och ytterligare sänka elevantalet är en oroväckande tanke, som inte känns tillfredsställande för skolans fortsatta verksamhet. Därmed fråntar man också dessa elever tryggheten och glädjen att vara med sina kamrater ytterligare ett år. Övergången till Mörbylånga har eleverna gjort från sexan sedan urminnes tider. I många fall har saknaden av Alunskolan varit stor efter bytet. Att eleverna skulle bli tryggare och gladare över att hamna i Skansenskolan sitt sista år på mellanstadiet och istället börja sina långa bussresor ett år tidigare är väl inte så troligt. Och eleverna har från sjuan till nian tid på sig att acklimatisera sig i Mörbylånga. Våra sexor är lika mogna att klara detta, som de elever som börjat Skansenskolan förr.

Mörbylånga kommun, ställ upp för Alunskolan och Sydöland! Vi behöver det.

Margaretha H Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar