Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 30 juni 2010

Öland ett "Sveriges Sicilien"?


En ung framåt företagare med verksamhet i Borgholmstrakten berättade idag att Öland brukar kallas för "Sveriges Sicilien". Det var den gängse benämningen i hans kretsar.
Och då handlade det inte om naturen eller antalet soltimmar utan tydligen om det som Sicilien kanske är mest känt för - maffiakulturen.

Om benämningen skulle bygga på förekomst av "maffiosos" eller av mutbara politiker (eller kanske både och?) må vara osagt, men särskilt kul lät det inte precis. vill man ju inte att Öland ska uppfattas! Och än mindre vill man att det ska finnas fog för en sådan jämförelse!

Ingen rök utan eld, finns det ju dock ett ordspråk som lyder.

Och nog kan man undra, när man tänker på politikers svårbegripliga eftergivenhet mot starka krafter som drivit fram de smaklösa byggnationerna vid först Dovreviken och nu Björkviken och som nu trycker på för att exloatera delar av Rällaskogen! Här verkar pengar tala sitt eget språk.

Vad jag har förstått har man dock numera lyckats komma ganska bra tillrätta med maffiaväldet på Sicilien, så då borde det kunna gå att rensa upp även här! Ifall det nu skulle vara så illa att benämningen "Sveriges Sicilien" för Öland har en faktisk verklighetsbakgrund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar