Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 24 mars 2013

En palmsöndagsbetraktelse om Earth Hour


Idag är det palmsöndagen, dagen som inleder påskveckan.
 
Vill ägna dagens betraktelse åt vårt klimat.

I veckan som gick inföll "vårdagjämningen".  
Vad då "vårdag"? Kallt så fy attan! Och vi är i slutet av den månad som i den gamla almanackan kallades Vårmånad, månaden då våren skulle komma!
 
Det kan inte råda något rimligt tvivel om att vårt klimat är ur balans och att människornas uppvärmning av jordklotet har skuld till detta. Den kyla som trots allt finns kvar vet inte vart den ska ta vägen och följer med luftströmmar som tar sig nya banor.
 
Från söder tar sig palmer - och öknarna - norrut.
 
Naturkatastroferna avlöser varandra.
 
Det är bra att människor börjar reagera, även om klockan är fem i tolv, eller kanske mer! Earth Hour är dock inte nog. Det räcker inte  med en Jordens timme, det behövs ett Jordens År!
 
Vill Du kommentera, klicka här!

1 kommentar:

  1. Helt rätt Per, vi skulle behöva ett Earth year. Men vi alla kan i liten omfattning bidra till en bättre värld. Handla så mycket som möjligt av lokala varor (gör som jag, byt ut en vara per år av basvarorna till kravmärkt). Bort med stora köpcentra och gå tillbaka till småaffärer inom promenadavstånd och sluta tro att du måste ha massproduktion, eller uppnå miljardvinster. Jag är övertygad om att vi måste (för jordens skull) tillbaks till småskaligheten och mycket mer självförsörjning.

    SvaraRadera