Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 5 april 2013

Dyra och odugliga politiker - där kan man spara!


Tidningen Barometern har börjat granska vad våra politiker kostar. I en artikel i förrgår under rubriken "Politiken kostar miljonbelopp" (som Du kan själv kan läsa med bara ett klick här intill på denna rubrik), så klargjordes för läsarna att Borgholms kommun har en årlig kostnad för sina politiker på drygt fyra miljoner kronor bara för arvoden och sammanträdesersättningar samt sociala avgifter för politikerna. Därtill kommer kostnader för deras resor, hotellvistelser, representationsnotor, möten och mycket annat, så totalt har årskostnaden för dessa politiker kommit att överstiga sju miljoner!!!
 
Mest av alla kostar Lisbeth Lögnartsson som har ett årsarvode på över en halv miljon kronor och därmed torde toppa som Sveriges bäst betalda undersköterska, trots att hon - i dubbel bemärkelse - har lämna omsorgen helt i sticket ! Hon tycker att på omsorgen kan man spara. Spara in den där halva miljonen istället genom att ge henne kicken direkt!
 
För att inte tala om vad Lisbeth Lögnartsson kommer att kosta Borgholms kommuns skattebetalare om hon får sitta kvar som kommunalråd till nästa val. Då skulle hon nämligen ha suttit som kommunalråd i tre hela mandatperioder och skulle därmed - enligt nuvarande regler - ha rätt till full kommunalrådspension fram till att hon fyller sextiofem år. 
Det här borde faktiskt tidningarna skriva om! Inte bara om vad politikerna kostar just nu!  
Det kan bli mycket pengar för Borgholms kommun att betala under elva år - från hösten 2014 fram till Lisbeth Lögnartssons sextiofemårsdag i slutet av november 2025 - medan hon kan sitta och rulla tummarna och leva gott på politikerpension. Samtidigt som andra i samma ålder som blivit av med sina jobb omgående tvingas till arbetsförmedlingen och utsättas för det mest förnedrande "åtgärdande" för att kunna överleva och ändå inom några år bli "utfasade". Det är skillnad det!
 
I Barometerns artikel kan läsarna också se hur mycket Eddie Forsman och Ilko Corkovic får från Borgholms kommun, årsarvodena för Christina Ateva och Eva Karlström (som bara är grundarvoden) och hur mycket Jan Erici får betalt för sitt totalt inkompetenta sätt att hantera en ordförandeklubba.
 
Under artikeln finns dessutom ett antal kommentarer att läsa, bl a från Kjell Wilhelm Eriksson som anser att "Borgholm ligger i absoluta toppen när det gäller fullständigt inkompetenta politiker, som varken har begåvning- eller kunskap att verka som politiker med allt ansvar det också innebär" och därmed ifrågasätter att man "får någonting tillbaka av de kostnader man har".
 
Vill Du också kommentera, klicka här!

2 kommentarer:

  1. Det är inte alltid man kan hålla med Per Lublin men här håller jag med fullt och fast. Att ge Lennartsson kicken är det enda raka. Hon måste sparkas innan hon får rätt till politikerpension. Hon kan ju inte sköta sitt jobb och då är det inte rätt att vår fattiga kommun ska behöva försörja henne till döddagar. Och inte några andra politiker heller.

    Peter S

    SvaraRadera
  2. Hej Peter!

    Kul att bli "medhållen" ibland och det här är en fråga som principiellt viktig.

    Vanliga människor i femtioårsåldern som blir av med sina arbeten tvingas in i en tröstlös karusell med jobbsökeri och att delta i tämligen meningslösa "åtgärder" för att till slut behöva gå med mössan i hand till socialen för sitt uppehälle, medan politiker i samma ålder kan slippa ifrån allt detta, även om dom själva väljer att sluta! En sådan gräddfil för politiker är ju en påtaglig samhällelig orättvisa!

    Detta oskick råder både för riksdagsledamöter, landstingsråd och kommunalråd som suttit i tre hela mandatperioder. I sistnämnda fall är det respektive kommun som får stå för hela poltikerpensionen fram till att den avgångna har fyllt sextiofem.
    Om vederbörande får andra inkomster under tiden ska politikerpensionen minskas med den inkomsten, vilket dom f d politikerna fiffigt kringgår genom att bilda bolag, där dom samlar pengarna i bolaget istället för att ta ut egen lön. När dom sen fyllt sextiofem dom sen ta ut både vinst och lön ur bolaget och få ha sin pension ifred.

    Det förs nu lyckligtvis en diskussion att avskaffa detta system för de riksdagsmän som slutar efter nästa val. Samtidigt är det fritt för varje landsting och kommun att när som helst avskaffa sina politikerpensioner innan dom har trätt ikraft. Så här har Borgholms kommun faktiskt en möjlighet att rädda ett antal miljoner!

    SvaraRadera