Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 28 augusti 2017

Övergrepp av socialförvaltningen i Borgholms kommun?

En svårt sjuk kvinna med leukemi, bosatt i Borgholms kommun och änka sedan ett år tillbaka, och hennes hemmaboende son, som lider av neuropsykiatriska problem, har därtill drabbats av socialförvaltningens ”omsorger”. En god vän till familjen som är god man för sonen och under tio timmar per vecka även fungerar som ledsagare för honom har dessutom fått i uppdrag av kommunen att under ytterligare tio timmar per vecka vara avlastning i hemmet enligt socialtjänstlagen, så att kvinnans och sonens tillvaro kan fungera tillfredsställande. Formellt handlar dessa insatser om totalt tjugo timmar per vecka – men i praktiken utgör de en heltidssyssla, eftersom kvinnan återkommande blivit inlagd på sjukhus och hela ansvaret för hennes son då fallit på gode mannen. För allt detta uppbär gode mannen en ersättning från kommunen på åtta tusen i månaden. Inte mycket för en person som offrar eget familjeliv på hemorten (25 mil från Öland) för att kunna vara till ovärderlig hjälp här.
 
Till saken hör att kvinnans son – som haft problem med tidigare ledsagare och i tonåren varit utsatt för tvångsplacering utanför hemmet på annan ort – fungerar mycket bra tillsammans med nuvarande ledsagaren/gode mannen och mår betydligt bättre nu än tidigare. Trots förlusten av sin far som tog hårt på honom. Ledsagaren finns mestadels tillgänglig i hemmet och fungerar som ett konstant stöd för sonen.
   
Nu hotar prusseluskorna på Borgholms socialförvaltning att ta bort kvinnans avlastning i hemmet innebärande att gode mannens ”månadslön” från kommunen skulle halveras. Familjen har ställts inför två val av prusseluskorna: Antingen ska sonen flyttas till ett gruppboende. Eller så ska han få bo kvar hemma men få ”insatser i hemmet” från kommunens egen personal.
 
I det senare fallet ska olika personer från hemtjänsten – försedda med nycklar –
komma hem till honom vid skilda tider på dygnet och se till att han kliver ur sängen på morgonen, klär på sig och äter frukost och beger sig till sin dagverksamhet, att han äter när han sedan kommit hem och att han lägger sig på kvällen. I mina ögon är detta helt horribelt, det handlar om en myndig fysiskt frisk och stark ung man med överskott på energi som behöver visst enklare stöd i sin tillvaro för att allt ska fungera, inte om en sängliggande eller dement person som behöver regelbunden hjälp med det mesta!
 
En prusseluska från socialförvaltningen har dessutom haft mage att utan att meddela i förväg eller underrätta hans vårdnadshavande mor eller gode mannen – som ju har att tillvarata hans intressen – besöka honom på hans dagverksamhet för att försöka få honom att gå med på något av detta ”på försök”.
 
Tror den nya socialchefen Anna Hasselbom -Trofast – som är inblandad i det hela – att det på något sätt kan vara billigare för kommunen att spara in fyra tusen i månaden genom att begränsa gode mannens insatser och istället ha fem hemtjänstpersonal springande hos familjen vid olika tillfällen på dygnet. Denna kommun som har så svårt att få egen personal till socialförvaltningens verksamheter att man måste hyra in ”konsulter” utifrån för en månadskostnad av 135.000 kronor per konsult. För närvarande tre stycken, vilket kostar vår kommun drygt 400.000 kronor i månaden!
 
Till saken hör att kvinnan, vars immunförsvar är så lågt att som det går att vara och där varje förkylning kan övergå i en livshotande lunginflammation, p g a smittrisk inte kan låta folk komma in hur som helst i hemmet.
 
Det andra alternativet – att placera den unge mannen på ett gruppboende –
skulle vara katastrofalt för honom. Kommunen har redan gjort honom tillräckligt illa genom den tvångsplacering som han utsattes för i tidiga tonår. Vad ska man isåfall göra när han rymmer hem? Sätta in honom på ett låst boende och förstöra honom för livet? Och vad kostar sådant kommunen – ifall man nu kan få nämna den biten?
 
Allt verkar ha sin bakgrund i att gode mannen kan ha sagt vad han tycker om Borgholms kommun och kanske i synnerhet socialförvaltningen. Och då kan dom på socialförvaltningen tydligen djävlas hur som helst. Där den svårt sjuka kvinnan och hennes son drabbas.
  
Ska det verkligen få vara på det sättet!!!? 
Kommentarer

2 kommentarer:

  1. Ja du Per, vi vet ju sedan gammalt att socialens prusseluskor gärna går genom eld och vatten för att få igenom, det de bedömer som bäst. Kommer fortfarande ihåg resonemangen när Ädelreformen (den sämsta reform vi som land genomfört) skulle baxas genom kommunerna. Prestige, makt och girighet var ledorden redan då. Kämpa på min fantastiske vän och låt inte prusseluskorna vinna. Kram från Ewa Engberg Hur gör jag för att registrera mig under open ID webadress?

    SvaraRadera
  2. Hej Ewa! Tack för ditt stöd - även om det numera kommer långtbortifrån.
    Redan Pippi Långstrump blev på sin tid utsatt för överambitiösa prusseluskor som ville styra och ställa med henne, men hon övervann ju dem. Och sådan framgång skulle jag vilja önska alla andra som drabbas. Dom stackars människorna har det sannerligen inte lätt när prusseluskorna vill gripa in och förstöra sådant som fungerar. Det handlar ju ofta om människor i behov hjälp och inte av stjälp!

    Hur man gör för att registrera sig under open IC webadress har jag dessvärre ingen som helst aning om, vet inte ens vad det är för något.

    SvaraRadera