Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

måndag 27 augusti 2018

Skolskjutsfrågan inför hösten måste lösas nu!

Imorgon har kommunstyrelsen har kommunstyrelsen sitt sista möte före valet - och till detta har jag begärt att få upp ett extraärende på bordet. Det handlar om skolskjutsarna. Men först en resumé: 
Det är nu några år sedan som vårt kommunalråd Ilko Corkovic (S) lyckades lura i hela kommunstyrelsen att det skulle vara fördelaktigt att samarbeta med Kalmar Länstrafik (KLT) om skolskjutsarna - och kommunstyrelsen beslutade då att på Ilkos inrådan avge en icke bindande avsiktsförklaring om detta. Snart visade det sig vara ett stort misstag och kommunstyrelsen beslutade då att avsiktsförklaringen inte längre skulle gälla.

Men se då hotade KLT med stämning och rättegång och kommunalrådet fick stora skälvan. Och fick hela kommunstyrelsen - med undantag av Ölandspartiet och "Dåtid Öland" - att lägga sig platt inför detta hot. Och har sedan låtit KLT med ett tioårigt (!) avtal ta över ansvaret för kommunens skolskjutsar och sköta upphandlingen av desamma.
   
KLT var mest intresserad av det blev bussar med KLT:s gula färger och andra konstigheter och då kunde inte våra lokala bussföretag som på ett utmärkt sätt hittills skjutsat våra  skolbarn konkurrera med Bergkvarabuss som är stora och redan körde den mesta av KLT:s trafik.

I början av sommaren i år informerades föräldrar under ett möte på norra Öland från KLT:s sida om förestående förändringar av skolskjutstrafiken från och med höstterminens början i och med KLT:s övertagande av ansvaret för våra skolskjutsar – förändringar som med fog kunde kallas försämringar och minskad trygghet för många av barnen på deras väg mellan hemmet och skolbussen och som skapade stor oro.
 
Inför kommunfullmäktiges junimöte demonstrerade ett stort antal föräldrar tillsammans med barn framför Stadshuset i Borgholm för att få behålla skolskjutsarna under samma trygga förhållanden för barnen som tidigare. Några av för föräldrarna framförde också deras synpunkter inför kommunfullmäktige under Allmänhetens frågestund. 
Då hade jag redan skrivit till såväl kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och kommunstyrelsen och begärt att frågan skulle tas upp på kommunstyrelsens nästa sammanträde  – det sista före sommaruppehållet – och ifrågasatt om den planerade försämringen av skolskjutsservicen verkligen kunde låta sig göras och påpekade att man från kommunens sida måste agera snabbt för att få en lösning till stånd innan höstterminens början. 
Under det kommunstyrelsesammanträdet blev jag försäkrad att KSAU skulle ta tag i saken och att den skulle vara löst i god tid före höstterminsstarten. Av kommunstyrelsens protokoll från sammanträdet framgår att ”ordföranden Ilko Corkovic klargör för ledamöterna att --- kommunens ambition är att garantera barnens säkerhet till och från skolan, vilket även innefattar väg till och från skolskjuts”. Vidare framgår av protokollet att kommunstyrelsen beslutade ”att inte ta upp skrivelsen till behandling då kommunledningen redan klargjort att skolbarnens säkerhet till och från skolan garanteras”.
Att döma av Ölandsbladets reportage i tisdags från höstterminens första skoldag med rubriker som Kaos när nya skolbussar skulle sättas in och Barn tvingas cykla flera kilometer till närmsta busshållplats, så verkar kommunledningens garanti inte mycket värd, i synnerhet som en liten 6-årig flicka som skulle börja sin första skoldag fick stå och vänta på skolbuss som aldrig kom!    
Med anledning av detta kaos för skolbarn över hela vår kommun har man anledning att undra om KSAU verkligen har gjort något över sommaren för att få utlovad lösning till stånd före höstterminens början. 
Det är med anledning av att problemen verkar kvarstå utan att KSAU brytt sig om att få någon lösning till stånd och att barnens säkerhet är hotad, som jag begärt att saken tas upp som ett extraärende på kommunstyrelsens sammanträde imorgon tisdag. Det kan inte få vänta ytterligare en månad!   
Barnen har faktiskt rätt till en trygg skolväg, innefattande även väg till och från skolskjuts! Och ska inte behöva cykla eller gå långa sträckor till en avlägsen hållplats längs en väg där bilar kör alldeles för fort. Detta måste lösas! 
Nu! 
Relaterade inlägg:
Rättelse I: Kommunstyrelse idag! - tisdag 26 juni 2018 
Första halvlek i kommunfullmäktige: Upprorsstämning bland föräldrar på norra Öland på grund av försämrade skolskjutsar, svikna löften och förlorad tilltro! - onsdag 20 juni 2018
Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar