Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 26 februari 2019

En riktigt givande filmkväll med Kjell Gerdin på biblioteket




Igår kväll var det en synnerligen givande kväll på biblioteket i Borgholm när borgholmsbon och filmnörden Kjell Gerdin - som själv med glimten i ögat gärna kallar sig bioforskare - berättade om filmkonstens historia och dess intåg i landet och i Borgholm i synnerhet. Bland visade han oss åhörare den första film som någonsin spelades in i Sverige - föreställande dåvarande svensk-norska kungaparets ankomst till den stora Stockholmsmässan på Kungliga Djurgården i Stockholm år 1897. Filmen - på hela 30 sekunder förevisades på mässan samma eftermiddag som den spelades in och kung Oscar var väldigt nöjd att på detta sätt kunna se sig själv. Vill du också se denna historiska film på en halv minut, klicka HÄR!  
Men framför allt fick vi höra om borgholmslegendaren, handelsmannen och biografägaren Einar Andersson (1883 - 1973) och hans livsgärning med Borgholms-Biografen, där Kjell Gerdin är den verklige kännaren.
Kvällen avslutades tillsammans med stumfilmskomikern  Harold Lloyd (1873 - 1971) och en hisnande fasadklättring i New York. 
Man får innerligt hoppas att det som Kjell Gerdin bjöd på igår kommer att upprepas vid fler tillfällen så att fler - som missade den spännande och intressanta gårdagskvällen - får möjlighet att se och höra samma som vi.
Vill sluta detta inlägg med ett tack till personalen på biblioteket som ordnar så varierande och lyckade program för oss åretruntboende borgholmsbor och andra kommunmedborgare.
Foto: Per Lublin 

Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar