Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 16 april 2011

Kejsaren är naken!


I HC Andersens välkända saga om ”Kejsarens nya kläder” var det bara ett barn som tordes säga att kejsaren var naken. Alla andra höll istället beundrande med, när det påstods att kejsaren var klädd i så tunna fina kläder att dom inte ens syntes.

Vi har haft många liknande kejsarsagor sedan dess och behöver inte gå så långt bak i tiden som till Ivar Kreuger för att finna motsvarigheter.

Vem minns inte Riquma och dess dyrkade storinvesterande direktör Wrigfors, som säkert hade goda avsikter från början men som kom att ta ut alltför stora svänger och in i det sista höll masken innan imperiet rasade samman. Själv tillhörde jag dem som kunde förutse konkursen redan ett par månader innan medan borgholmspolitikerna från samtliga övriga läger fortfarande tillhörde den hyllningskör för vilka en riqumakonkurs var en absolut otänkbar tanke. Wrigfors hade ju stora projekt över hela Småland.

För några år en var det kalmarpolitikernas tur att falla i farstun för en ”kejsare” från Kina, som visade sig vara en charlatan som inte bara lyckades lura kalmarpolitikerna med sina ”investeringar” utan även massor av kinesiska landsmän. Genom ett överklagande lyckades jag faktiskt den gången sätta stopp för att öländska skattepengar – via Regionförbundet – skulle användas till Mr Luos ”marknadsföring”.

Nästa ”kejsare” i raden att komma ihåg är väl den av politikerna så omhuldade Gustaf Öholm som inte bara lyckades förvrida synen på vårt eget kommunalråd utan även lyckades att köra vår egen turistorganisation, i vilken båda våra ölandskommuner har lagt så mycket pengar, helt ner i botten, men som ända fram till konkursen låtsades att ÖTAB hade den ljusaste framtid framför sig. Det är verkligen synd om alla öländska uthyrare som blev av med sina sommarinkomster förra året för att dom inte fick veta hur illa det stod till.

Och vad tror vi nu om Ekerum Golf & Resort och deras utlovade storstilade investeringar? Dom har ju inte ens kunnat betala av på sina skulder till Borgholms kommun för planarbetet, där miljö- och byggförvaltningen har haft flera anställda under lång tid bara för att arbeta med deras exploateringsplaner. Inte ens de 600.000:- som skulle ha varit betalda redan för två år sedan har Borgholms kommun ännu fått se röken av. Redan det ett tecken på bristande seriositet. Och hur seriöst är det att hota de golfspelande som har bostadsrätter i golfbyn att bli av med sina spelrätter om dom prosteterar mot exploateringsplanerna?! För mig verkar det som om bolaget bara är ute efter att få en massa exkusiva strandnära byggrätter i Rällaskogen och vid Ekerum som dom sedan kan sälja och tjäna pengar på!

Förlåt om jag inte tror på att dom tänker satsa mer pengar på en golfanläggning som inte bär sig och att jag lika lite tror att dom tänker investera i något storhotell samtidigt som Strand hotell står med lediga rum större delen av året. Förlåt att jag inser att även denna kejsare är naken!


1 kommentar:

  1. Bra Per att erinra om alla "kejsare" på Öland och även för den delen i Kalmar. Tyvärr finns det ju ännu fler sådana, om än i mindre omfattning. Minns Bertilssons hyllningar till det "företag" som med skattemedel i bakfickan skulle flytta in i läkarvillan. När de 6 månadernas subventionerna tog slut och löner mm skulle betalas ur egen ficka, så slutade det hela!

    SvaraRadera