Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 30 april 2011

Äggröra i huvudet


Under tre års tid har Borgholms kommun tillsammans med Cityföreningen i Borgholm haft en heltidsanställd "stadsutvecklare", för vilket kommunen har pytsat ut ett miljonbelopp. Det har varit ett feltänk redan från början till slut att satsa så mycket kommunala skattemedel på något som främst berör köpmännen i Borgholm istället för att satsa mer på de värst utsatta delarna av kommunen, där servicen lyser med sin frånvaro och där kommunala insatser verkligen behövs. Inte ens alla köpmän i Borgholm har varit odelat nöjda med "stadsutvecklaren" och det finns exempel på sådana som har lämnat Cityföreningen i protest. Något mer påtagligt borde han ju under dessa tre år - och för alla dessa pengar - ha kunnat åstadkomma än en påskbjörk på torget!
Det bidde en påskbjörk
Jag skulle inte säga så mycket om denna felsatsning om kommunen samtidigt hade anställt "utvecklare" för samhällen som Löttorp, Byxelkrok, Södvik och Spjuterum, men se icke! Inte ens kunde kommunen gå in med den ynka förlustgaranti på tio tusen kronor som arrangörerna av Äggröran i Runsten vördsamt hade anhållit om för den händelse årets äggröra skulle ha drabbats av uruselt väder och det hade blivit ett ekonomiskt bakslag. Nu blev ju dessbättre vädret på påskaftonen alldeles strålande vackert och årets äggröra en storsuccé, men det var sannerligen inte kommunens förtjänst!

Äggröran - som inte kostat Borgholms kommun så mycket som ett öre - har dragit mångdubbelt fler besökare till vår kommun än vad aldrig så många "stadsutvecklare" i Borgholm skulle kunna göra.

Men likafullt, nu när "stadsutvecklarens" projektanställning äntligen upphör, så verkar kommunledningen i Borgholm vara beredd på att anställa en efterträdare, där uppgiften ska vara att fixa nya evenemang till Borgholm - Köpingsvik och Ekerum. Räcker det inte med jippon i Borgholm med omnejd. Och varför ska kommunen med sin dåliga ekonomi lägga pengar på att fixa jippon till Borgholm-Köpingsvik / Ekerum när man inte är beredd att ge det minsta lilla stöd till de satsningar som görs av människor i andra delar av kommunen?

Vill köpmännen i Borgholm verkligen ha en "utvecklare" som fixar jippon åt dem, så låt dem isåfall stå för detta själva. Det är sannerligen inte något att lägga kommunala skattemedel på. Det finns andra - mer eftersatta - delar av kommunen där behoven av kommunala satsningar är betydligt större. Med kommunens bekymmersamma ekonomiska läge gäller det dessutom att prioritera vad som är viktigast för kommunens invånare.

Ska politikerna i Borgholms kommun kunna sätta sig ner och börja tänka efter eller har dom för mycket ägg i mössan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar