Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 1 april 2011

Lite om s-kongress och om pressetik


I egenskap av tecknare var jag med vid den socialdemokratiska extrakongressen som nyligen ägde rum i nyivigda "Stockholm Waterfront", en enorm konferensanläggning (med hotell) vid centralstationen i Stockholm och med utsikt över vattnet. Föreställningen pågick i tre dagar och avslutades i söndags. För logistiken, d v s att det hela skulle fungera, svarade Malin Axelsson, dotterSiv och Sune Axelsson i Köpingsvik. På plats fanns även Petra Axelsson, lillasyster till Malin och även hon till vardags verksam på det socialdemokratiska partikansliet i Stockholm.

I allra sista stund den sista dagen anmälde sig Ilko Corkovic till talarlistan. Med två minuter till förfogande var uppe som den näst siste i en talarlista på åtskilliga hundra och passade då på att slå ett slag för komvux och även nämna att han var från Borgholms kommun, vilket nog var första gången under dessa tre dagar som vår kommun alls blev nämnd.

Johan Persson (som barn grannpojke till ovannämnda familjen Axelsson i Köpingsvik och numera kommunalråd i Kalmar) var däremot redan första dagen uppe i talarstolen och skröt över sin kommun. Med orden: "I vårt parti får man ju inte skryta så därför ska jag inte tala om Kalmar...".
Syftet med den här partikongressen var av förklarliga skäl att få till stånd en förnyelse och det kan väl inte ha undgått någon att Håkan Juholt från Oskarshamnstrakten blev vald till ny partiledare.
Copyright teckning: Per Lublin
Att vara "offentlig person" innebär att man få finna sig att bli ordentligt synad i sömmarna och detta gäller naturligt inte minst en nyutnämnd partiledare för Sveriges största parti, men när media plötsligt börjar hänga ut partiledarens anhöriga, då anser jag att man har gått steget för långt.

I normala fall publicerar man aldrig namn och bild på brottslingar när det inte handlar om straff på mer än tre års fängelse, i det fall det här handlade det endast om villkorlig dom. Saken är avklarad och borde ha varit utagerad vid det här laget, även trots att en närstående har blivit partiledare.

Ingen ska inte behöva riskera att bli riskera att bli offentligt uthängd som brottsling för att en anhörig råkar göra politisk karriär.

Skärpning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar