Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 15 juni 2012

Ge fan i att snåla på äldreomsorgen, bjud istället de gamla på sill och nubbe i midsommar!


Centerpartiet i Borgholms kommun har under en tid lekt med tanken på ytterligare besparingar inom äldreomsorgen för att få det hela att gå runt i kommunens ekonomi. Det förstår man när man läser en färsk artikel i Ölandsbladet, som Du kan se om Du klickar här. Kommunalrådet vill således få ihop ett större antal miljoner genom besparingar riktade mot våra äldre, där kostnaden för äldreomsorgen inom tre år ska ha bantats ned med 18 miljoner!!!
Det hela verkar närmast perverst! Ska våra äldre behöva betala notan för kommunalrådets misslyckade politik och ekonomiska fiaskon, för en konstgräsplan som vi inte har pengar till, för borgen till ÖTAB och för de försvunna lånade medlen till Slottsskolan?
Hur ska folk över huvud taget vilja bosätta sig i vår kommun med vetskapen om att de på sin ålders höst plötsligt kan bli utsatta för sådana besparingar att dom knappt kommer att vara värda en blöt blöja?!!!?
Plötsligt har det nu dimpt ner runt åtta miljoner till Borgholms kommun som en skänk från ovan (eller i vart fall AFA), som Ölandsbladet redan för ett par veckor sedan antydde att skulle kunna komma att ske. Pengar som egentligen hela tiden har tillhört kommunen eftersom det var för högt betalda försäkringspremier. Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson måste ha sett ut som en fågelholk i ansiktet när reportern ville ha kommentarer till denna möjlighet. Uppenbarligen hade hon noll koll som vanligt och blev tagen på sängen av situationen.
Nu finns dom pengarna att räkna med och det kan rädda kommunens ekonomi för i år. Men vi har bara ett år på oss att sjösätta dom verkliga besparingar som nödvändigtvis behöver göras. D v s nedskärningar i tjänstemannakåren, i synnerhet på mellanchefsnivå. Det är alldeles uppenbart att Borgholms kommun håller sig med betydligt fler chefstjänstemän än vad kommunen har råd med och betydligt fler än som egentligen behövs. Kommunavlönade tjänstemän som låtsas ha mycket mer att göra än vad de egentligen har och som utgör ett onödigt led i den administrativa hierarkin. Det är där vi kan göra dom stora besparingarna, men det tar ungefär ett år att bli av med överflödig personal, så det är dags att sätta igång redan nu.
Förenkla - och förbilliga - också beslutsfattarleden genom att ta bort dom onödiga arbetsutskotten, och hitta inte på att införa ytterligare politikerarvoden (för kommunfullmäktigeledamöter) som jag har hört det glunkas om!
Och låt äldreomsorgen - liksom skolorna - få vara ifred för besparingar!
Låt istället våra äldre få en liten extra ljusglimt då och då!
Som jag tidigare föreslagit - tag vara på de nya möligheter som Sveriges  lag medger fr o m den 1 juni! Bjud nu de gamla - som så önskar - på öl och nubbe till midsommarsillen! Det har kommunen faktiskt råd med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar