Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 6 juni 2012

Saknar pingsten


I söndags var det någon som nämnde för mig att det var Pingstdagen. Jag hade inte ens tänkt på att det var pingst innan.
Efter att dom som bestämmer uppe i Stockholm för ett antal år sedan plockade bort Annandag Pingst som helgdag och därmed arbetsfri dag har pingsten för de flesta kommit att bli som vilken lördag-söndag som helst. Hänryckningens tid är lika borta som pingstbröllopen. Pingstafton märkte jag i år inte ens att det var.
Vi har berövats en av årets helger bara för att ha ledigt en dag till firandet av minnet av att en diktator vid namn Gustav Vasa kom till makten i Stockholm. En dag som de flesta ändå är lediga de år som den infaller på en lördag eller söndag. Bingo för arbetsgivarna!
Att fira nationaldag till minnet av en diktators tillträde kan för övrigt nog aldrig bli särskilt bra. Har t. ex. svårt att tro att man i en fjärran framtid kommer att fira dagen för Assad-klanens makttillträde som nationaldag i Syrien.
Många svenskar vill ha tillbaka Annnandag Pingst som helgdag istället. Jag är beredd att instämma med dem.

2 kommentarer:

  1. hur gör man för att lämna en motion till Riksdagen, t ex om Annandag Pingst? Om vi gör det allihop...

    SvaraRadera
  2. Såvitt jag vet är det bara riksdagsledamöter som kan lämna motioner till Riksdagen. I varje fall om det ska bli behandlat som en en motion.

    Men om tillräckligt många skriver till Riksdagen om samma sak så borde det väl ändå bli någon form av reaktion bland riksdagsledamöterna, kan man ju förstås tycka.

    SvaraRadera