torsdag 21 juni 2018

Andra halvlek i kommunfullmäktige: Utvisad spelare som vill att kompisarna ska få bebygga god åkerjord

Stormigt blev det även under andra halvlek - efter den obligatoriska kaffepausen med KHS (Kommunfullmäktiges Heliga Smörgåsar). Det började med budget för nästa år, där alla tyckte ungefär likadant. Enda verkliga skillnaden var nog att jag ville ha en satsning värd namnet för att höja kvalitén på kommunens äldreomsorg - ett äskande som blev grundligt nedröstat med 29 - 2 och 3 nedlagda röster. Den ende som stödde mig var en partilös ledamot som har lämnat Sverigedemokraterna. Fattar inte hur dom andra partierna kunnat ha mage  att gå ut och lova Sveriges bästa äldreomsorg i vår kommun utan att det ska få kosta ett rött öre. 
Nu blev jag mer eller mindre utpekad som oseriös när jag ville avsätta behövliga medel i budgeten till fler anställda inom hemtjänst och på äldreboenden, kompetensutveckling och högre lön för vårdens anställda för att minska stressen och öka kvalitén på äldreomsorgen och slippa personalbrist. Samt för bättre måltider på kommunens äldreboenden.  
Den sortens misskreditering riktad mot mig från politiker som velat satsa mer än det dubbla på avsaltningsverk och fantasibyggen. 
Det var dock först när Översiktsplanen för Borgholm - Köpingsvik kom att avhandlas som stormen bröt ut på allvar bland ledamöterna. Den stora stridsfrågan som blossat upp handlade om åkermarken mellan Kolstad och Borgholms stad. Där byggföretaget Hjältevadshus lagt på sig ett stycke utmärkt åkerjord för att tjäna storkovan på. 
Hjältevadshus har tidigare stött  på patrull för sina planer med Kolstadjorden, men efter att Ilko Corkovic (S) blev kommunalråd har företagets företrädare skapat en personlig relation till honom och fått Ilko till att engagera sig hårt för att Hjältevadshus ska få klartecken att få bebygga åkermarken. Därmed har det kommit att uppstå en jävssituation för Ilko, som även har emottagit presenter från byggföretagets företrädare. 
Ilko - som lyckats driva igenom möjlighet till framtida bebyggelse på Hjältevads åkermark i det nya förslaget till översiktsplan - hela vägen från planarkitektens skissbord ända fram till kommunfullmäktige  (trots motstånd från centerhåll när ärendet var uppe i kommunstyrelsen i maj, som jag tidigare berättat om) - började nu tala sig varm för den föreslagna översiktsplanen. 
Då passade jag på att ställa ordningsfråga på om inte Ilko var jävig och borde lämna salen när detta ärende behandlades. Ilko invände att jag var "löjlig" och försökte förringa värdet av de presenter som han fått på sin femtioårsdag, men insåg snart att det fanns fog för min jävsinvändning och valde att självmant lämna salen. För han ville inte ha överklagande "i det här  ärendet".
Sen blev det förstås mitt fel att Ilko fått lämna salen och gå ut i vestibulen - inte Hjältevads som hade smörat honom och gjort honom jävig! Det var skam att jag hade "skickat ut" kommunstyrelsens ordförande. "- Aldrig nånsin varit med om slikt!" hojtade moderaatpolitikern Eddie Forsman och gick igång som den värste för det namn som dfrikyrkopredikant så det var bara hallelujarop som saknades. Men däremot ropade han ut åt vestibulen: 
- Välkommen in Ilko!!! Bry dig inte om vad dessa hittepåare säjer!
Men Ilko höll sig kvar ute i vestibulen tills att ärendet var av avklarat - med undantag av att han var inne en kort stund och viskade något i partikamraten Sune Axelssons öra, medan Sune stod och väntade på sin tur att gå upp i talarstolen. Kanske så att Sune inte skulle glömma att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.
Stig Bertilsson (C), Maria Lindmark (Mp) och jag yrkade att Kolstadåkrarna inte skulle få vara med översiktsplanen som tänkbar mark för att bebyggas. Maria och jag yrkade dessutom detsamma beträffande i planen föreslagen bebyggelsemark i Borgehage. Men vi förlorade grundligt i den senare omröstningen. 
Beträffande åkerjorden i Kolstad förlorade vi med 13 mot 17. Fyra avstod där att rösta. Där blev det det S, flertalet moderater och Dåtid Öland som avgick med segern. Och så Hjältevadshus förstås.
Dåtid Öland gör verkligen skäl  för det namn dom numera bär i folkmun. Ska vi ha någon framtid i det här landet är det nödvändigt att ta vara på all åkermark så att vi kan bli självförsörjande på livsmedel i en krissituation. Då kan vi behöva mat för mer än en vecka! Tillåter man i nutid bebyggelse på god åkerjord, då är man verkligen "dåtid"!

Det var skönt att komma ut i friska luften när andra halvlek var över och mötet var slut. Därute stod ett kvarlämnat plakat vid "Ölandsflickan" med texten: 
GE FÖRSKOLAN DE RESURSER DE BEHÖVER FÖR ATT BARNEN SKA KÄNNA SIG TRYGGA OCH SEDDA!! 
Sverige vann över Sydkorea i måndags eftermiddag med 2 - 1. Svårt att säga hur det gick mellan kommunmedborgarna och kommunpolitikerna i Borgholm lite senare på kvällen. Men det ska visst bli en returmatch den 9 september - en söndag - så då kan kommunmedborgarna få en revansch!
Vill ni se hela andra halvlek (som börjar med budgeten), klicka HÄR! 
Vill ni bara se ärendet med översiktsplanen för Borgholm - Köpingsvik, klicka HÄR!
Foto: Per Lublin
Plats för kommentarer
Relaterade inlägg:
Dramatiskt i  kommunfullmäktige i morgon - god åkerjord i fara! - söndag 17 juni 2018
Första halvlek i kommunfullmäktige: Upprorsstämning bland föräldrar på norra Öland på grund av försämrade skolskjutsar, svikna löften och förlorad tilltro - onsdag 20 juni 2018
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka HÄR!

2 kommentarer:

  1. Tänk att det ska vara så svårt för s-politiker att säga, NEJ TACK!
    Öppen korruption är vad det är, han Ilko känner sig nog orolig för
    tiden efter 9/9.
    SvaraRadera
  2. Det är nog inte bara s-politiker som har svårt att säga NEJ TACK till gåvor som är olämpliga att ta emot. Den "svårigheten" har nog väldigt många politiker, oavsett partitillhötighet. Såväl på kommunalnivå som på riksnivå. Det är synnerligen ledsamt att dom inte förstår bättre utan låter sig snärjas av tvivelaktiga intressen.

    SvaraRadera