Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

tisdag 17 mars 2020

En vecka när kommunledningen fick eld i baken

Idag på eftermiddagen är det precis en vecka sedan som det första coronafallet i Kalmar län blev rapporterat och vi kunde höra om det i kalmarradion. På kvällen rapporterades ytterligare ett fall - utan annat samband med det föregående än att båda personerna hade varit på resa i Österrike.
Nästa morgon - i onsdags - kunde man läsa om det i Barometern och på Ölandsbladets nätupplaga fanns det redan att läsa kvällen innan.
Men på onsdagsförmiddagen  fanns det inte ett ord om det på kommunens hemsida. Dessutom hade en två veckor gammal allmänt hållen information om coronan från Folkhälsomyndigheten (där det bl a förespråkades att tvätta händerna ofta samt att ”undvika att ta i hand, särskilt om du behöver nysa eller hosta") - som synts på kommunens hemsida ett par dagar tidigare - då redan hunnit förpassas till arkivet. 
Uppenbart att kommunledningen behövde väckas och få en blåslampa i baken. När vi nu hade fått de första fallen i länet kunde det ju bara vara en tidsfråga innan smittan skulle sprida sig hos oss. Malgerudgänget som varit i Norra Italien hade ju också kommit hem utan att det förmärkts några reaktioner från Stadshuset. Så jag satte mig ner och skrev en interpellation - som mejlades iväg till Stadshuset redan på onsdagsförmiddagen - i hopp om att det skulle få fart på vederbörande: 
Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic
  
Med anledning av coronavirusets allt mer accelererande framfart undrar jag vad som i vår kommunala organisation   - och inte minst krisgruppen - görs för att motverka smittospridningen i vår kommun och förhindra att smittan når de mest utsatta grupperna?  
Vad görs för att i största möjliga utsträckning begränsa antalet möten, sammanträden, kurser och resor för politiker och tjänstemän? 

Vad görs för att möjliggöra att politiker och beslutsfattare ska kunna deltaga på distans istället för att behöva vara fysiskt närvarande vid möten och sammanträden som av olika anledningar måste hållas?

Vilka åtgärder vidtas för att förhindra att hemtjänstpersonal och personal vid äldreboendena blir utsatta för smitta och kan föra smittan vidare till omsorgstagarna?
   
Vilka möjligheter finns att erbjuda undervisning på distans för de elever vars föräldrar vill hålla dem borta från skolan för att undvika att barnen smittas och blir smittkällor?
  
Vilka möjligheter finns att låta administrativ personal i kommunens tjänst arbeta hemifrån?
  
Borgholm den 11/3 2020
(dagen efter att de första fallen av smitta har konstaterats i vårt län)

Per Lublin




Om detta kan ha bidragit till att kommunledningen samlades till ett krismöte på torsdagsförmiddagen vet jag inte, men interpellationer måste ju besvaras inom viss tid - vanligen vid nästkommande kommunfullmäktigemöte - 
och det skulle ju vara pinsamt för ett prestigeladdat kommunalråd att då inte kunna peka på några åtgärder som vidtagits. Så långt vet jag.  

Och som ett resultat av denna torsdagsförmiddag kunde detta läsas på kommunens hemsida innan dagen var slut:

Kommunen informerar om arbetet kring Coronaviruset


Information rörande Borgholms kommuns arbete för att hantera spridning av Coronaviruset / covid-19 
Kommunledningen med förvaltningschefer och bolagets VD samt viktiga nyckelpersoner träffades idag på morgonen, torsdagen den 12 mars, för att skapa en gemensam lägesbild och fatta beslut kring nödvändiga åtgärder för att förhindra smittspridning.
For information in English, please read Public Health Agency of Sweden’s FAQ about covid-19 
Kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde idag klockan 10.00 vid ett extrainsatt sammanträde och beslutade följande:
  • Borgholms kommun går upp i stabsläge. Det innebär att ledningsgruppen och vissa särskilda tjänstemän ingår i staben och prioriterar arbetet med den här frågan. Staben arbetar på uppdrag av kommunchefen. 
  • Kommunen arbetar utifrån sin nyligen antagna Risk- och sårbarhetsanalys. En viktig aspekt är personalförsörjningen. Arbetsgivaren har möjlighet att omplacera personal från verksamhet som inte räknas som samhällsviktig till exempelvis äldreomsorgen för att klara bemanningen över tid. Arbetsgivaren har även rätt att avbryta redan beviljad semester för anställd. 
  • Samverkan kommer ske med de fackliga organisationerna. 
  • Pandemiplanen ses över och antas på nytt imorgon. 
  • Barn i förskolan och skolan som uppvisar symtom ska stanna hemma. Barnen ska vara symtomfria i två dagar innan de återvänder till skola eller förskola.
  • Personal som visar symtom på förkylningar eller sjukdom ska stanna hemma. 
  • Deltagande på utbildningar och konferenser ställs in. Enskild anställd får stämma av med sin chef om vad som är lämpligt att göra. 
  • Personal har rätt att genomföra inplanerade utlandsresor men bör informera sin chef. Arbetsgivaren har dock rätt att stänga av anställd, som ej får komma in på grund av risk för smittspridning. 
  • Det gäller ett stort egenansvar för att förhindra spridning av smitta – anställd bör fundera över nödvändigheten i att göra resor i tjänsten likväl som privat och förankra med närmaste chef vid tveksamhet. 
  • Borgholms kommun skjuter upp det inplanerade branschmötet för besöksnäringen, den inplanerade hälsofrukosten, medarbetarintroduktionen och vissa övriga interna kurser och ser över sitt deltagande vid övriga större sammankomster. 
  • Regeringen har aviserat att man tar bort karensavdrag och avsätter ytterligare en miljard för att täcka kostnader för att bekämpa coronaviruset. Alla kostnader som uppkommer med anledning av smittan ska mot denna bakgrund särredovisas i Borgholms kommun.
  • Beslut har redan fattats om att besök på kommunens omsorgsboenden undanbedes.
I övrigt hänvisar Borgholms kommun till den information som lämnas av Folkhälsomyndigheten och Utrikesdepartementet. Vi följer hela tiden utvecklingen och kommer fortlöpande att informera våra medarbetare. Kommunledningen sammanträder enligt plan återigen klockan 08.00 imorgon bitti, fredag den13 mars.

Dagen innan infördes avrådan från besök på kommunens äldreboenden och gruppboenden.  
Plötsligt händer det saker.
Äntligen har kommunledningen insett att nu har dom faktiskt elden i baken och att kommunmedborgarna förväntar sig att kommunledningen gör något!  
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar