Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 28 mars 2020

Lördagsgodis och varmt välkomna tillbaka till Öland när coronan är över!

Den här bilden kom farande på "fejjan":
Bilden kan innehålla: mat
En stannade hemma och
räddade de övriga
Det får bli veckans lördagsgodis!
Kombinerar det med en artikel i tidningen Barometern igår där det står att läsa:
Coronavirus

Fritidshusägare väljer att stanna i Stockholm

Öland ,
Kritiken från en del ölänningar har gått fram. – Vi har läst att en del ölänningar är rädda för risken att corona sprider sig. Vi har respekt för det, säger Mikaela Rudolfsson.
 Vi måste vara rädda om alla gamla på ön.” så lyder en av många inlägg på Facebooksidan Öland, en grupp för folk som har olika anknytningar till ön. Under senare tid har det ibland rått hätsk stämning med diskussioner om folk från Stockholmstrakten ska resa till Öland eller inte.
– Dels säger Folkhälsomyndigheten att folk inte ska resa och så har jag läst och sett kommentarerna på Facebooksidan. Jag har förståelse för ölänningar som skriver, kom inte hit. Det får vi respektera, säger Mikaela Rudolfsson.
Hon är en av alla de som har sommarstuga på Öland.
– Vi brukar alltid resa ned dit på påsken men nu gör vi inte det. Vi lyssnar på myndigheterna och vi visar respekt för den åldrande befolkningen på Öland. Våra grannar vid stugan är i 70-års åldern och vi vill inte utsätta någon för något i onödan.
Mikaela Rudolfsson berättar att hon jobbar hemifrån och vistas ganska mycket tid i sin bostad i Stockholm.
– Min man träffar lite fler folk i sitt arbete. Vi är inte sjuka men det sägs att man kan bära på smitta utan att märka det. Det känns för riskabelt. Vi vill inte vara de som drar corona till Öland.
Trots att hon behöver vila ut i sitt sommarhus som hon haft sedan 1968 så väljer hon att inte göra det.
– Här kan vi gå ut och ta en promenad. Skulle vi åka ned till Öland nu så skulle man vara lite mer rädd för att gå ut, speciellt om folk är oroliga för att vi drar corona till ön.
Hon säger att för henne är glaset aldrig halvfullt eller halvtomt.
– Det är alltid fullt. Nu ser verkligheten ut så här och vi måste alla hjälpa till och värna om varandra. Myndigheterna säger res inte i onödan, ja då lyssnar vi på det. Det här går över om ett tag men bara om vi är rädda om varandra.
Beslutet att inte åka till Öland väckte många positiva reaktioner på Facebook och tack från ölänningar. På frågan om det inte känns konstigt att se att en del ölänningar är rädda för att sommarstugeägare från större städer ska komma till ön, svarar hon.
– Nej, jag förstår och respekterar deras rädsla. När det här har gått över då kommer vi tillbaka till vårt älskade Öland. Men nu håller vi oss borta för att vi måste ta vårt ansvar.
 Vilken kvinna! Så ansvarstagande, hänsynsfull och klok! Sådana deltidsölänningar vill vi ha många av! Tänk om alla i storstadsområdena med fritidshus på Öland tänkte och gjorde lika klokt som hon och hennes man!
Varmt välkomna tillbaka till Öland när coronan är över!
Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar