Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 25 mars 2020

Överenskommelse som höll nästan ett helt dygn

I fredags skrev jag under på ett dokument som löd så här:

TILLSAMMANS I CORONAKRISEN
Partierna i vår kommun har enats om ett gemensamt förhållningssätt under den pågående Coronakrisen.
Sverige och Borgholms kommun har ett ansträngt läge. Den pandemi som nu sprids skapar stora påfrestningar, inte enbart för kommunala verksamheter utan för hela samhället. Vi som företrädare för partierna i kommunfullmäktige vill tillsammans manifestera vårt gemensamma stöd till våra medarbetare.
Vi i politiken vill ta vårt ansvar och agera för bästa möjliga hantering av situationen. Vår personal sliter just nu extra hårt, särskilt inom omsorg, skola och förskola och för medborgarnas bästa. Det kommer krävas uthållighet eftersom situationen kommer att vara svår under en lång tid framöver.
I kristider är det viktigt att säkerställa att nödvändiga politiska beslut kan fattas. Det demokratiska beslutsfattandet behöver värnas. Det är nödvändigt att fokusera på det som är av störst betydelse. Därför är vi överens om att kommande möten i fullmäktige, nämnder och styrelser ska koncentreras till de ärenden där beslut verkligen krävs. Vi vill undvika att driva andra ärenden som innebär att resurser tas från den viktiga ledningsfunktionen.

Partipolitikens skiljelinjer blir för ett tag mindre viktiga. Syftet är dels att ge kommunens och bolagens personal möjlighet att koncentrera sig på att arbeta med alla de frågor som pandemin kräver, dels markera för våra medborgare att vi folkvalda nu tillsammans tar ansvar för att vår kommun ska klara de utmaningar och påfrestningar vi ställs inför.
Vi kommer att möjliggöra deltagande på distans vid politiska sammankomster framöver. Ett demokratiskt beslutsfattande ska upprätthållas även i svårare tider!
Det kommer en tid efter pandemin. Då ska arbetet utvärderas och den demokratiska debatten återigen bli livlig och intensiv. Vi är nu överens om att tillsammans stå enade i arbetet för att lösa de svårigheter vår kommun har framför sig
Tillsammans gör vi vårt bästa för våra medborgare.

I förrgår (måndags) hade gruppledarna för samtliga partier ställt sig bakom dokumentet. D v s att kommande möten i fullmäktige, nämnder och styrelser ska koncentreras till de ärenden där beslut verkligen krävs (p g a pandemin) och undvika att driva andra ärenden. Samt att möjliggöra deltagande på distans vid politiska sammankomster framöver. Det var det konkreta som vi alla gruppledare hade enats om med våra namn.
Och att det nu skulle kunna bli allvar av att lägga allt annat åt sidan och att vi nu helhjärtat skulle satsa på att tillsammans bekämpa smittspridningen i vår kommun. Kunde man ju tro.
Igår (tisdag) hade kommunstyrelsen möte med sex av de åtta partiernas gruppledare deltagande (varav en på telefon). Det enda som egentligen krävde beslut p g a av pandemin var ändringar i reglementena så att alla möten i kommunfullmäktige, nämnder och styrelser ska kunna ske med deltagande på distans. 
Dessa viktiga beslut hafsades igenom på mindre än en minut (snacka om att "koncentrera"!), medan resten av mötet tog en timme och tjugo minuter och handlade om i detta sammanhang så ovidkommande saker som godkännande av årsredovisningar, att avslå ett medborgarförslag om hundar på allmänna bad kvällstid, revidering av räddningstjänstens taxor, bidrag till arbetsskor inom äldreomsorgen, fastighetsförvärv och fastighetsförsäljningar, underhållsåtgärder på återvinningsstationen i kvarteret Hammaren, krigsplacering av kommunens personal, förslag på avslag av en motion om företagsbyar, revidering av kostpolicy, alkohol- och drogpolicy, samrådsyttrande över fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper samt att öka maximitiden som barnen måste sitta på skolbussen vid varje resa  från fyrtiofem minuter till en timme (som var den fråga som diskuteras mest). Plus en massa information som man lika väl hade kunnat få i koncentrerad form på mail som att sitta och lyssna till.
Nästan ett helt dygn höll hela överenskommelsen som samtliga gruppledare hade ställt sig bakom dagen innan!!! Strålande!
Ursäkta ironin!
Kanske att gruppledarna för partierna i kommunstyrelsen totalt missförstått vad de kommit överens om och trodde att dokumentets rubrik TILLSAMMANS I CORONAKRISEN innebar att man skulle tränga ihop sig tillsammans i ett rum inne i Stadshuset, prata och besluta om allt möjligt och sedan fika tillsammans.
Vill du se och höra vad som hände under detta alldeles för långa sammanträde med alldeles för många i rummet kan du klicka HÄR!

Kommentarer
 Vill du se mina senaste inlägg, klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar