Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 15 maj 2020

Ölandsmodellen - en framgångsrik problemlösning för vår kommunala hemtjänst

Nu när covid-19 gjort nedslag inom hemtjänsten på Öland är det viktigt att den hemtjänstpersonal som arbetat hos någon som visar sig vara smittad får testas och befinnas utan smitta innan de kan arbeta vidare hos andra äldre som inte är smittade. 
Tyvärr saknar dock ölandskommunerna tillgång på egna testutrustningar utan är hänvisade till hjälp med tester från Region Kalmar län, så det kan ta en vecka att få personal testad! Detta enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé-Sandelin. Problem alltså! 
Ett annat problem för kommuner med många sommarboende, som t ex ölandskommunerna och en del kommuner på svenska västkusten, har ju varit att många sommarboende som är beviljade hemtjänst i sina hemkommuner hävdar sin rätt till hemtjänst av de kommuner där de har sina sommarställen. Vilket har tvingat oss i vår kommun att anställa extrapersonal under somrarna - då vi redan har brist på personal - bara för dessa sommargästers skull. Annars hotas vi av vite.          
Nu har vi lösningen på båda dessa problem! 
Så här går det till i det som vi nu ska lansera som "Ölandsmodellen" och som kommunfullmäktige förhoppningsvis fattar beslut om som extraärende  på måndag: 
Den hemtjänstpersonal i vår kommun som varit i kontakt med smittade omplaceras direkt till förvaltningens nya specialpool som står till förfogande för hemtjänstsysslor åt annalkande sommargäster med rätt till hemtjänst. 
Därmed behöver kommunen inte anställa någon extrapersonal för sommargästerna men uppfyller ändå sina lagenliga skyldigheter mot dessa. 
Sammaledes gör man inom kort i Mörbylånga kommun. 
Nu är förhoppningen att vi kan sälja in ”Ölandsmodellen” till gotlänningarna, berörda västkustkommuner och turistkommuner i Skåne m fl.
 Med detta lär det kanske inte dröja så länge innan vi får den länge önskade lagändring till stånd, där vi slipper ha ansvaret för våra sommargästers hemtjänst. 
Dela och sprid gärna till alla som ni tror kan beröras av det här i kommuner runt om i landet!
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka R

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar