Har under ett par veckors tid ihärdigt försökt bearbeta politiker och tjänstemän i vår kommun beträffande munskydd för alla som arbetar med dom äldre inom omsorgen. Då det visat sig att man kan bära på Covid-19-smitta innan man får symptom är det viktigt att samtlig personal som arbetar nära inpå dom äldre - såväl inom hemtjänsten som på särskilda boenden - alltid bär munskydd och annan skyddsutrustning i arbetet för att inte riskera att få in smittan bland de sköra människor som de arbetar med.
Frågan har jag tagit upp i samband med de gruppledarträffar på distans som kommunledningen inbjuder till
varje onsdagsförmiddag kl 10, där samtliga partiers gruppledare får information om det aktuella coronaläget och ges möjlighet att kunna ställa frågor. En slags lokal lättvariant av Folkhälsomyndigheten dagliga show kl 14 i TV 2.
Därvid har jag av kommunalrådet Ilko Corkovic fått höra att skyddsutrustning används ”när det behövs” och annars ska det inte användas. Ett korkat svar då ju skyddsutrustning alltid behövs för att undvika att de äldre blir smittade.
Men Ilko lät förstå att skyddsutrustningen var begränsad och lätt kunde ta slut.
I övrigt blev jag hänvisad till att tala med kommunens så kallade ”mas” (medicinskt ansvarig sjuksköterska) Christina Bengtsson.
Av henne fick jag höra att det - tvärt emot kommunalrådets antydan - inte råder någon brist på skyddsutrustning, men att det kan ha sina risker att använda munskydd, eftersom personalen då kanske skulle känna sig trygga och glömma bort att tvätta händerna! Man kan faktiskt undra vad hon har för konstiga tankar om omsorgspersonalen egentligen!
Jag menar att skyddsutrustning som munskydd, visir är ett viktigt komplement för att hindra risk för droppsmitta från personal till de äldre, såväl inom hemtjänsten som på särskilda boenden, och viktigt för att hindra smittan från att komma in i vår kommuns äldreomsorg. Och det försökte jag förklara för henne så gott jag kunde.
Och så i lördags kunde vi läsa i Ölandsbladet att det som inte fick hända hade hänt även här - smittan hade nått en person som omfattas av vår kommuns äldreomsorg! I det här fallet hemtjänsten. Vilket föranledde mig att under helgen snabbt skicka ett mail till "mas" och gruppledarna för övriga partier:
Till medicinskt ansvarig sjuksköterska Christina Bengtsson (samt partiernas gruppledare för begrundan inför kommande digitala gruppledarträff).
Undrar vad som hänt kring det som vi (MAS och undertecknad) senast pratade om - och hoppas att all personal ska ha full skyddsutrustning vid arbete med äldre och andra i riskgrupper.
Efter den färska uppgiften - förmedlad av Ölandsbladet - om coronavirus hos en av våra äldre i hemtjänsten undrar jag och säkert alla andra hur detta kunnat komma dit.
Utgår nu från all personal som under de senaste veckorna besökt den personen omgående får genomgå test innan de fortsätter arbeta hos de äldre.
Tacksam för snabb återkoppling.
Per Lublin
Kommunfullmäktiges ålderspresidentDet där med ålderspresident såg väl kanske lite väl pompöst ut när man man läser det efteråt - och innebär egentligen bara att jag är den som har varit med längst i kommunfullmäktige. Jag kunde väl ha nöjt mig med att bara ha skrivit "sjuttio-plussare" istället. Men det spelar nu ingen större roll för idag har i alla fall "mas" återkommit med svar:
Hej, För att underlätta för hemtjänst och hemsjukvård och skydda riskgrupperna är det viktigt att vi fortsätter att följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och regler samt Regionens riktlinjer. Folkhälsomyndigheterna har den 7/5 öppnat upp för användandet av, framför allt visir, till personalen inom omsorgen. Till detta besked kommer riktlinjer av Regionen men de måste först vänta in de nationella riktlinjerna innan de kan ändra sina. Det är alltså dessa riktlinjer vi väntar på. Enligt Regionens riktlinjer för provtagning av covid-19, är det läkare på hälsocentralen som tar beslut om provtagning i samråd med smittskyddsläkare. I nuläget är det inte aktuellt med provtagning av personal utanför slutenvården men kommunerna har efterfrågat utökad provtagning för personal inom vård och omsorg, därför håller Regionen på att ta fram ny provtagningsstrategi.
Med vänlig hälsning
Christina Bengtsson
MAS/Utvecklingsledare, socialförvaltningen
Borgholms kommun
Tel direkt: 0485-886 04, servicecenter: 0485-880 00
Postadress
Besöksadress: Östra kyrkogatan 10, Borgholm
christina.bengtsson@borgholm.se
www.borgholm.se
Ännu värre med allt detta under namnet än att bara vara ålderspresident! Om man nu ska skoja lite.
Men jag tycker inte att det är särskilt smart av Christina Bengtsson att skjuta över ansvaret för användande av skyddsutrustning på Folkhälsomyndigheten när man ju från denna myndighet nyligen sagt att det är kommunerna själva som får avgöra.
Inte heller är jag imponerad av att hon försöker skjuta över kommunens ansvar för hemtjänstpersonalen till regionen.
Och jag är definitivt upprörd över beskedet att det i nuläget "inte är aktuellt" med provtagning på hemtjänstpersonal! Ska inte denna personal ha rätt att få veta om de nu har blivit smittade eller ej och om de testas positiva kunna stanna hemma för att inte smitta ner andra???
Och varför följer inte "mas" och socialchefen Folkhälsomyndighetens rekommendationer om armslängds avstånd när de poserar framför ingången till Socialförvaltningens hus på bilden i nedanstående nyhetsartikel (som just nu ligger högt upp på kommunens hemsida)? När det annars är så viktigt att försöka skylla på vad myndigheten rekommenderar eller inte! Kan man verkligen undra.
En omsorgstagare inom hemtjänsten i Borgholms kommun är nu konstaterad smittad av Corona / covid- 19
Kommunen har nu en omsorgstagare inom hemtjänsten som har konstaterats smittad av Corona/covid-19. Ett begränsat antal medarbetare arbetar nu hos den smittade och de använder skyddsutrustning i enlighet med gällande riktlinjer.Kommunen kommer inte att gå ut med namn eller område med hänsyn till den personliga integriteten.”Vi tar den här situationen på stort allvar och gör allt för förebygga smittspridning och fortsätta skydda våra riskgrupper och stötta vår personal i detta, säger Anna Hasselbom Trofast, socialchef och fortsätter:”Att det har dröjt innan vi har fått smittan hit till vår kommun har skapat förutsättningar att nu hantera det lugnt och professionellt. Personal och chefer har hunnit få utbildning och information om skyddsmaterial, hygienrutiner, smittvägar och om viruset. Vi har också hunnit dra lärdomar av andra kommuner i länet som har drabbats före oss”.Anna Hasselbom Trofast har idag tillsammans med, Christina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska och Maria Svanborg, verksamhetschef för äldreomsorgen varit ute i personalgrupperna för att nå ut med den här informationen.”De anställda har då haft möjlighet att ställa frågor och få svar på hur vi hanterar den här situationen, vilket förhoppningsvis ska skapa ett lugn”, säger Christina Bengtsson.Kommunen jobbar enligt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gått ut med. Två sjuksköterskor har även fått en fördjupad utbildning och har utbildat övriga inom verksamheterna för att alla ska känna sig trygga med att använda materialet. Då har även vikten av att följa de basala hygienrutinerna tagits upp.Folkhälsomyndigheten har nu i veckan lämnat över till kommunerna att besluta vilka skyddsmaterial som ska användas. Smittskydd och vårdhygien på Region Kalmar kommer att arbeta fram riktlinjer med instruktioner som kommer att gälla för hela länet.Kommunen har idag ingen brist på skyddsmaterial. Vi har ett lager, beställningar görs fortlöpande och leveranserna fungerar.Bildtext: Anna Hasselbom Trofast, socialchef och Christina Bengtsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Kommentarer
Vill du se mina senaste inlägg, ”klicka HÄR.
Bra! Du är tydligen en av få som är förnuftig i den här kommunen.
SvaraRadera