Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 26 augusti 2011

Mats och Tore tagna i örat ? Eller vad annars?

Tjugoen ledamöter av kommunfullmäktiges fyrtioen undertecknade i våras en gemensam motion om att öppna kommunstyrelsens hittills slutna sammanträden* för allmänhet och press. Dom tjugoen bestod av Ölandspartiets, Miljöpartiets och Socialdemokraternas samtliga kommunfullmäktigeledamöter, kommunfullmäktiges ende vänsterpartist, kommunfullmäktiges ende partilöse, en av de båda kd-ledamöterna, en ensam centerpartist (Tore Johnsson) samt kommunfullmäktiges ende folkpartist (Mats Axelsson). Motionen borde med andra ord ha tillräcklig grund för att gå igenom om alla tjugoen var på plats när  den skulle avgöras. Tjugoen är ju fler än dom övriga tjugo av fullmäktiges fyrtioen ledamöter.
I måndags skulle saken avgöras. Ingen stol stod tom. Mats Axelsson fanns på plats och så även Tore. Saken borde vara biff. Efter en debatt (som Du kan se och höra om Du först klickar här och sedan hissar i vänsterrutan till punkt 13 och klickar där) där Lisbeth Lennartsson (c) och Eddie Forsman (m) var dom enda som talade emot motionen blev det en omröstning som slutade med siffrorna 19 - 20 till motionens nackdel. Två ledamöter hade avstått,  märkligt nog just nyssnämnde Tore och Mats. Deras nedlagda röster blev avgörande. Hade Mats (fp) och Tore (cp) haft lite råg i ryggen och stött det egna förslaget så skulle det istället ha vunnit med röstsiffrorna 21 - 20 och samtliga kommunstyrelsemöten från och med nu och - i vart fall under ett år framöver - skulle vara öppna för allmänheten och pressen skulle också kunna vara med! Men så blev det nu tyvärr inte, utan motionen föll på Mats Axelssons och Tore Johnssons nedlagda röster.
Vad är det som har förmått Mats Axelsson att rösta på det sätt som han gjorde? Vilka påtryckningsmetoder kan Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman ha haft. Mats sitter själv - tämligen obefogat - på en ordinarie plats i kommunstyrelsen trots att folkpartiet är ett av de allra minsta partierna i kommunen. Har man skrämt honom med att han i en framtid inte ska få sitta med där längre? Har han köpts med något? Eller vad kan det vara?
En annan märklig sak är att när partierna i ett tidigt skede skulle få yttra sig över motionen, så var centerpartiet ett av de partier som föreslagit bifall. Men när motionen kom till beredning i kommunstyrelsen fanns inte centerns gräsrötter med, så där var det inga centerpartister som ville tillstyrka motionen. Har Lisbeth satt åt tumskruvarna på sina partikamrater? Eller varför vågade den annars så kaxige fiskarbasen Tore Jonsson inte längre stödja sin egen motion?
Vad är det som gör att Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman även  fortsättningsvis vill ha kommunstyrelsemöten i slutna rum. Vad är det för farliga hemligheter dom håller på med? Varför tål dom inte full insyn? Varför ska man ha slutna kommunstyrelsesammanträden i Borgholm när man inte längre har det i Mörbylånga? Vad är det som gör att Borgholm ligger efter sin tid?
*) Fotnot: Kommunstyrelsen har alltid möjlighet att själv välja att ha öppna sammanträden och lät ett av sina sammanträden i våras vara öppet (efter att motionen hade väckts).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar