Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 15 oktober 2011

Borgholm Energi får än så länge fortsätta att servera saftsoppa! Tyvärr!


Redan innan sommaren kunde vi ju glädja oss åt att företrädare för tre s.k."allianspartier", nämligen Eddie Forsman (pådrivande moderat), Mikael Almkvist (kd) och Mats Axelsson (fp), hade lämnat in en gemensam motion om att ta ifrån Borgholm Energi deras skattefinansierade verksamheter som t.ex. kostverksamheten, vaktmästeri, gatu- och parkskötsel, fastighetsunderhåll m.m. Sånt som kommunen tidigare ensamt haft ansvaret för men som man nu istället betalar Borgholm Energi för att sköta. Och som Borgholm Energi inte klarar av särskilt bra mer än när det gäller att ta betalt ur kommunalskattekistan. 
Att tänka sig att centern skulle gå med på det förslaget var naturligtvis inte att tänka på, ty då hade det med största sannolikhet brutit ut ett mindre världskrig mellan Stig Bertilsson (centerpolitiker som skulle ha sett sin ordförandepost i Borgholm Energi allvarligt hotad) och Lisbeth Lennartsson (som giivit nämnde Stig denna post för att själv få bli kommunalråd}, Och centerpartriet skulle inte klara av ett öppet inbördreskrig! 
Vår förhoppning ställde oss till att socialdemokraterna kanske skulle stötta  motionen för att på något vis ta ner Borgholm Energi på jorden och låta kommunen återfå dom delvis ganska försummade verksamheterna, men den förhoppningen sprack antagligen redan p g a det faktum att Sune Axelsson (företrädaren till Ilko Corkovic som s-ledare i kommunen sitter på en viceordförandepost i Borgholm Energi:s styrelse, ett knäck som Sune förmodligen  ogärna vill gå  miste om. Och Ilko vågar förmodligen inte  göra sig verkligt osams med Sune. Så med socialdemokraternas hjälp får Stig Bertilsson sitta kvar och styra över ett område som han till stora delar inte behärskar.
Trist anser vi många kommuninnevånare som tycker att Borgholm Energi ska nöja sig med att fixa energi till sina abonnenter.

Men vi hoppas att sossarna - som är tungan på vågen -  ändå så småningom ska gå att övertala!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar