Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 26 oktober 2011

Högst oroväckande mediekoncentration när även Ölandsbladet har köpts upp av Gota Media.


Det har inte ens gått ett år sedan tidningen Barometerns ägare, Gota Media AB, köpte upp Östra Småland eller Östran som den dagligen kallas. Och nu i veckan som gick undertecknades försäljningen av både Ölandsbladet och Kalmar Läns Tidning till samma Gota Media, som från och med månadsskiftet oktober/november blir ägare till samtliga fyra* dagstidningar på Öland.

Mångfald inom media är viktigt för den demoktatiska samhällsdebatten, så detta är en oroväckande. Vi vet inte vet vart denna mediekoncentration kan komma att leda, oavsett vad Gota Media nu säger. Kommer redaktionerna på Öland av besparingsskäl att slås ihop? Kanske blir det som på Gotland där flera tidningar har slagits ihop till en enda fast med olika ledarsidor. Eller kommer några av tidningarna att läggas ner helt och hållet?

Frågetecknen är många.

Ju fler röster som kan komma till tals i våra media, desto bättre är det på alla sätt. Osäkerheten är dock stor hur det kan bli med detta i framtiden på vår ö.
*) Fotnot: Även Kalmar Läns Tidning räknas som dagstidning fast den bara kommer ut en gång i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar