Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

söndag 23 oktober 2011

Urholkning av strandskyddet eller ska länsstyrelsen stå emot?


Urholkat strandskydd blir det längs kommunens kuster om kommunfullmäktiges majoritet får bestämma och Länsstyrelsen faller till föga. Kommunfullmäktige beslutade nämligen efter lång debatt i måndags att helt gå på "samhällsbyggnadschefen" Göran Borgös linje och gå emot länsstyrelsens nogsamt motiverade förslag att bibehålla 300 meters strandskydd på Öland. Slutgiltigt blir det dock Länsstyrelsen som bestämmer.
Borgö som brukar ställa sig på alla storexploatörers sida och uppenbarligen inte gillar lagstadgat skydd för stränderna hade knåpat ihop ett remissyttrande där strandskyddet skulle begränsas till endast hundra meter på många sträckor av framför allt stenkusten men även på flera andra delar av kommunens kuster.
Vi i Ölandspartiet som sätter värde på strandskyddet och inte vill att pärlor som t ex Äleklinta och Grönvik och andra delar av våra öländska kuster ska förvandlas till nya varianter av "Dovreviken" och mer eller mindre privatiseras ställde upp för ett fullt bibehållande av 300-metersgränsen medan det så kallade "Miljöpartiet" vinglade någonstans mittemellan och kunde "offra" en del stränder. Men såväl vi som Mp blev som sagt nedröstade.
Debatten kan Du följa om Du klickar på strandskyddsärendet efter att ha klickat här.
Miljöpartiets Maria Lindmark, socialdemokraten Bengt Jonsson och Mikael Almkvist (kd) ska ha en eloge för att de i kommunstyrelsen lyckades driva igenom att ärendet alls kom upp på kommunfullmäktiges bord. Det var ju "bara" ett remissyttrande och sådana brukar kommunstyrelsen klara av själv utan att de folkvalda på minsta sätt blir tillfrågade. För min del tycker jag att det är självklart att alla viktiga frågor får diskuteras av kommunfullmäktige, som är den enda folkvalda instansen i kommunen!
En annan sak är att den här gången kom inte kommunfullmäktige fram till något bra.
Nu är det bara att hoppas att Länsstyrelsen står på sig och beslutar som man ursprungligen har tänkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar