Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 15 oktober 2011

Nejsägarnas afton. Hur går det för strandskyddet?


Nejsägarnas afton ser det tyvärr ut att bli nu på måndag i samband med kommunfullmäktigeföreställningen i Folkets hus. Föreställningen börjar klockan 19.00 och kan skådas gratis på plats i Stadshusets tingsal eller hemma vid datorn i direktsändning.

Tyvärr lär det bli måttligt muntert. Kommunstyrelsen har föreslagit nej till alla våra motioner som ska behandlas på måndag. 
Den föreslår enhålligt nej till att kommunen ska trycka på hos Trafikverket för att få upp riktiga ortnamnsskyltar till alla byar vid allmän väg. Detta trots att flera partier tidigare varit positiva till vårt förslag. 
Kommunstyrelsen föreslår också lika enhälligt nej till vårt förslag om skolsamarbete över kommungränsen mellan Rälla och Glömminge. Trots att även här flera partier tidigare varit positiva till förslaget.  
Kommunstyrelsen föreslår också nej till vår motion om att säga upp fä'rdtjänstavtalet med Sibbarps. Det sista betyder ju inte så mycket, eftersom kommunen nyligen har sagt upp avtalet, precis som vi föreslog och på de grunder som vi angav! Man kan ju undra hur dom satt och resonerade där bakom kommunstyrelsens slutna dörrar för att skulle kunna framstå som så negativa nej-sägare som det bara gick!

Värre är att kommunstyrelsen också föreslagit att kommunfullmäktige ska säga nej till Länsstyrelsens förslag om bibehållet stransskydd på 300 meter för hela Öland, något som Mörbylånga kommun redan har godtagit. Varför måste Borgholms kommun prompt gå emot och insisiera på att minska gränsen till 100 meter på en rad sträckor, framför allt vid Stenkusten. Är inte Äleklinta, Djupvik och Sandvik tillräckligt överexploaterade redan? Avskräcker inte Dovreviken och Nya Björkviken tillräckligt utan att det måste öppnas för mer av det slaget? Är inte dom glest bebyggda stränder som ännu finns kvar värda att skydda? Ska dom fria kusterna i framtiden vara ett minne blott? Varför inte istället bejaka möjligheten att få ha 300-metersgränsen på hela Öland med det skydd för stränderna som detta skulle innebära?!

Det kanske trots allt kan bli intressanta debatter på måndag kväll, och förhoppningsvis blir inte alltihop det nej, nej och återigen nej som Lisbeth Lennartsson och hennes kommunstyrelse vill ha,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar