Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 18 november 2011

Hotet från oljejätten


En mycket intressant och bra informationsmöte hölls i Klockargården i Högsrum igår kväll av Aktionsgruppen Mot Fossilgasutvinning på Öland. Med bästa tänkbara sakkunskap på plats.

Där framkom med stor tydlighet att det är det stora oljebolaget Preem som ligger bakom planerna på att pressa fossilgas ur lagret av alunskiffer under Öland. För att inte skrämma folk har man istället valt att skjuta fram det lilla okända Gripen AB som aktören. Men bakom finns det uppenbarligen resurser nog för att kunna vända upp och ner på Öland.

Av de båda ölandskommunerna är det Borgholm som riskerar att bli värst drabbat. Det största av de planerade gasborrningsområdena, det mellan Borgholm och Glömminge, kan komma att förgifta vattentäkterna Lindby - Solberga som förser de flesta av kommunens hushåll med dricksvatten.
Gasuttaget kan frigöra dödligt giftiga grundämnen som kadmium, arsenik, radon och uran i oacceptabelt stora mängder.

Går planerna igenom finns dessutom stor risk för sänkning av grundvattennivåerna på hela mellersta Öland vilket kan leda till att odlingsbar jord eroderar bort. Detta gäller även områdena kring de de övriga planerade gasborrningsområdena i Persnäs, i Källa, i Böda - Byxelkrok och nere på sydöstra Öland.

Tolvhundra personer har hittills redan skrivit på protestlistor som dels finns utlagda på olika platser och dels finns på nätet (klicka här). Här gäller det att mota Olle i grind innan det är för sent!

Informationsmötet igår var det första i en serie av fyra. På söndag kväll hålls information nere i Torngård. Sen blir det i Källa (torsdag den 24/11) och Byxelkrok (söndag den 27/11).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar