Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 24 november 2011

Ännu mer katastrofalt!


Kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici är en katastrof skrev jag i ett inlägg igår strax efter klockan tolv mitt på dagen. Men några timmar senare visade han sig vara än mer katastrofal.
Som man kan läsa i Ölandsbladet idag så blev vi ganska upprörda efter kommunfullmäktigesammanträdet i måndags över hur kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici ledde - eller undvek att leda - mötet. Och inte minst över den dagordning som han hade gjort upp och som jag berättat om i mitt tidigare inlägg i denna sak! Vi lämnade därför redan i tisdags in ett brev på stadshuset där vi påpekade bristerna och efterlyste en bättre ordning samtidigt som vi begärde att de ärenden som nu har fått stå över gång på gång på grund av sin placering på ärendelistan vid nästa sammanträde ska placeras överst så att de garanterat hinner bli behandlade den gången.


Och nu redan igår hade kommunfullmäktiges ordförande Jan Erici svarat. Men ett sådant svar hade man helst velat slippa! Jag fick se det redan efter ett par timmar och kan erkänna att jag blev ännu mer upprörd och har inte riktigt hämtat mig än!
Svaret var i form av ett brev som även var undertecknat av hans båda vice ordförande som tydligen blivit blixtinkallade för att bidra med sina namn. Brevet visar att Jan Erici ingenting begripit utan tjurskalligt tänker fortsätta med lika tokiga dagordningar. Tydligen är det tjänstemännen som får avgöra vad som är viktigt och dom struntar tydligen i kommunfullmäktigeledamöternas motioner.
Så läs och häpna: Även nästa gång - vid kommunfullmäktiges decembersammanträde - riskerar motionen om barnomsorg för barn till föräldrar med obekväm arbetstid att inte hinnas med, eftersom Erici bestämt sig för at inte låta de ärenden som inte hanns med vid tidigare fullmäktigesammanträden få komma först i kön. Först ska tydligen andra ärenden som enligt Erici är bestämda i förväg behandlas. Och eftersom kommunens budget för nästa år uppenbarligen finns med där, så lär det inte bli någon tid över för barnomsorgsmotionen m.m. För Erici har uppenbarligen inte heller förstånd att anslå dagen efter som reservdag, så som man gör i många andra kommuner när kommunfullmäktige ska ha sitt budgetsammanträde.



Jan Erici har heller brytt sig om att det kan gå att ändra tiden för stadshusets larm för vissa dagar så att man inte är tvungen avbryta halv elva på kvällen eller att man kan börja ett kommunfullmäktigesammanträde et par timmar tidigare än vanligt när det är många och tunga ärenden. Sunt förnuft är ingenting som ligger för Jan Erici.
Han har inte ens begripit at han borde ha sagt ifrån när tjänstemännen satte igång med innantill-läsande av långa dokument som sinkar tiden med minst en halvtimme.
Som läget är nu borde han begripa att motionen om "nattis" m m som alla partier har tillstyrkt kan kommunfullmäktige faktiskt klara av på någon minut och därför säger allt sunt förnuft att den borde ligga först på ärendelistan vid kommunfullmäktiges decembersammanträde!
Jan Erici må vara töntig i sitt framträdande vid kommunfullmäktiges möten, det har han all rätt till, även om det är pinsamt att han mestadels mumlar så att alla inte hör vad han säger och ännu mindre kan förstå vad menar, och ännu pinsammare är det att han inte vet hur han ska hantera klubban och ställa propositioner, så att istället andra uppe på podiet hela tiden måste gripa in och hjälpa honom med hur det ska gå till. Detta är pinsamt, men en ordförande har ju rätt att få vara pinsam.
Men han har inte rätt att nonchalera ledamöternas motioner på det sätt som han här har visat och sätta hinder för kommunfullmäktige att fungera som det ska göra. En ordförande har ansvar för att  kommunfullmäktige fungerar och att ärendena blir avklarade i rimlig tid!!!
Jag vidhåller att Jan Erici är en katastrof för Borgholms kommunfullmäktige och ser det som nödvändigt för att få ett fungerande kommunfullmäktige att man med det snaraste byter ordförande! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar