Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 9 november 2011

Tringeldrama under uppsegling


Ett "triangeldrama" är under uppsegling i Borgholms kommun. Triangeln ifråga är den obebyggda överväxta "marktriangel" som ligger emellan norra utfarten på ena kanten, väg 136 på andra kanten och cykelvägen mellan Borgholm och Köpingsvik (f.d. banvallen)på den tredje kanten.

Inblandade i dramat är markägaren som vill skapa ett storstilat handelscenter i denna strategiskt belägna position (med enligt uppgift 400 parkeringsplatser), kommunens miljö- och byggnadsnämnd (som numera kallar sig "samhällsbyggnadsnämnden" och som belutat ställa ut planerna för att allmänheten och berörda grannar ska få yttra sig) samt i slutänden blir det näringslivet i Borgholm och andra som bedriver handel i kommunen.

Ett stort köpcenter utanför staden vid väg 136 där dom flesta passerar kan bli dödsstöten för många handelsföretag i Borgholms innerstad beroende på hur framtiden kommer att gestalta sig.
Jag tror inte att detta är en utveckling som borgholmsborna önskar sig och det är trist att det endast är Ölandspartiets representant som haft modet att säga ifrån i "samhällsbyggnadsnämnden" och ville sätta stopp för planerna redan i detta läge.
Varför inte istället avsätta Triangeln för bostadsbyggnation? Och då gärna med välanpassade hyreslägenheter med så enkel standard att ungdomar har råd att bo där! Nämnden borde nog har lyssnat på Öp:s representant Stefan Olof Lundgren för att få en bättre användning av Triangeln.
Vill man erbjuda ny plats för Beijers och Lantmännen (som är svepskälet för få skapa handelscentret), så kan detta lika lätt ordnas på industriområdet vid Rosenfors. Beijers och Lantmännen behöver inga 400 parkeringsplatser! Idag har dom ett drygt dussin parkeringsplatser där dom nu ligger vid Yttre hamnen.
Det är viktigt att politiker kan förstå konsekvenserna av sina beslut! Eller värdesätter man inte mångfalden med olika och många mindre butiker i Borgholms innerstad?
Nu återstår att se vilka reaktioner det kan bli på handelscenterplanerna under utställningstiden.
Vill Du läsa mer om saken i Barometerns närupplaga, klicka här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar