Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

onsdag 24 oktober 2012

Än finns det hopp för skolorna!


En motion från Ölandspartiet från december förra året om att kommunfullmäktige slår fast att skolor och förskolor skall behållas på nuvarande orter, dvs Löttorp (F-9), Köpingsvik (F-6), Borgholm (F-9), Gärdslösa (F-6), Rälla (F-6) och Runsten (F-6), blev icke alldeles oväntat nedröstad av kommunfullmäktige i måndags.
 
Politikerna vill ju av mindre begripliga anledningar lägga ner en av skolorna på östra sidan och vill överlåta till dem som bor där att träta om vilken. Förhoppningsvis går folket på östra sidan inte i den fällan utan slåss tillsammans för att båda skolorna där får vara kvar. Dom har fullt med goda argument som förtjänar att tas på allvar.  
Vårt syfte med motionenden gången var naturligtvis att försöka förhindra att en situation som den idag - med nedläggningshot för skolor - alls skulle kunna uppstå igen efter det beklagliga med Böda och Södvik.  
Motionen blev efter att den inlämnats skickad runt för yttrande hitan och ditan, bland annat till partierna, där det bara var moderaterna och centerpartiet som yttrade sig.  
Moderaterna föreslog då avslag utan någon motivering. Och det är ju inte så märkligt eftersom dom ju helst vill lägga ner alla skolor i kommunen utan i Borgholm och möjligen i Köpingsvik och i Löttorp.  
Centerpartiet föreslog avslag och skrev (alltså någon gång i början av året): 
 "Det är idag inte aktuellt med någon nedläggning av befintliga skolor. Dagens fullmäktige kan ej binda upp framtida behov av förändringar".  
Inte aktuellt. Ja så skrev dom faktiskt!
Men å andra sidan så tänker centerpartister inte särskilt långt framåt, i varje fall inte de som innehar ledande positioner i vår kommun.  God framförhållning är inte deras starka sida!
Utbildningsnämnden svarade ingenting!  
I en tjänstemannaskrivelse undertecknad den 4/6 av "kommunchef" Christina Madeling och utbildningschef Lars Bylund påstås att "det synes onödigt att besluta om något som inte innebär någon förändring mot gällande beslut". Begriper inte varför tjänstemän ska lägga sig i politiken!  
Sen har motionen fått ligga ytterligare i långbänk. I slutet av augusti (28/8) beslutade kommunstyrelsen efter alla dessa negativa (eller uteblivna) yttranden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Rimligen borde den då äntligen ha kommit upp på kommunfullmäktiges bord vid septembersammanträdet (den 20/9), men så icke!  
Först i förrgår (den 22/10) kom den således avgöras av folkvalda beslutsfattarna i kommunfullmäktige, vilket som sagt innebar att den blev grundligt nedröstad.  
Oddsen var ju heller inte väl inte precis de bästa. Förutom jag var det bara Senad Mujcin (s) som röstade för bifall.  
Ledamöterna Birger Palm (s), Peder Svensson (c), Björn Engström (m) och ordföranden Jan Erici (m) visste inte vilket ben de skulle stå på och avstod därför från att rösta.  
Medan trettioen ledamöter, som jag senare kommer att namnge, röstade för avslag på motionen. Dom har ännu inte fattat sin kommuns bästa.  
Men nu är det mindre än två år kvar till valet och politiker har ju en benägenhet att tänka på sitt eget bästa så i slutänden kan det ändå bli så att det folkliga stödet gör att alla skolorna får vara kvar.  
Ju närmare valet vi kommer, desto svårare torde det bli att skapa en politisk majoritet för nedläggning av vare sig den ena eller den andra skolan och just nu lär det inte finnas tillräcklig politisk majoritet för utbildningsnämndens liggande nedläggningsförslag! Trots att det kallas "alliansförslaget" är inte alla i "alliansen" med på det.  
Så än finns det hopp för skolorna på östra sidan och den fortsatta positiva inflyttningen av barnfamiljer dit! 
Vill Du lyssna på hur det debatterades kring motionen i kommunfullmäktige i måndags, så kan Du klicka här och skrålla sedan ner till ÄRENDE FJORTON i texten under filmrutan och klicka där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar