Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 4 oktober 2012

Vinner inte ens en piss i Mississippi - riskerar istället ackumulerade förluster på skolnedläggelse


Den besparing som skulle kunna göras genom att lägga ner Runstens skola och slopa mellanstadiet i Gärdslösa skola vore som en piss i Mississippi när det gäller Borgholms ekonomi! Enligt ekonomichefen handlar det om tre miljoner per år. I en kommunbudget som årligen omsätter 550 miljoner kronor är de tre miljoner per år endast lite drygt en halv procent. 
Men vad blir kostnaden för skolnedläggelsepaketet? Betydligt större! 
Den nye ekonomichefen har uppenbarligen inte tänkt på att eleverna från Runsten vid en nedläggning istället kan komma att gå i skola i Gårdby (där skolan inte är nedläggningshotad utan istället på väg att byggas ut och där dom således kan få en trygg skolgång ända upp till sjuan), vilket föräldrarna har rätt att välja. Då får kommunen betala skolpeng till Mörbylånga (som f n är 84.000:- per elev och år). Den årliga kostnaden för 50 elever från Runsten som går i skola i Gårdby blir då över fyra miljoner kronor!!! Redan här är de tre "sparade" miljonerna mer än uppätna.
Nästa steg är att när Runstenseleverna som då går i Gårdby ska börja högstadiet så är sannolikheten stor att dom väljer att följa sina klasskamrater från Gårdby till friskolan eller det nya högstadiet i Färjestaden. Då blir det ännu mer skolpengar som Borgholms kommun får punga ut med till andra sidan kommungränsen! Så småningom kanske 6 - 7 miljoner per år.
Detta scenarium begränsas visserligen av att en del barnfamiljer i Runsten och Långlöt väljer att flytta därifrån, i de flesta fall till andra sidan kommungränsen. Men därmed tappar Borgholms kommun ännu mer pengar, dels genom förlust av skatteintäkter, och dels genom minskade utjämningsbidrag. På varje barnfamilj gör detta i snitt kring en kvarts miljon per år.
Låt oss säga att fem barnfamiljer som hade tänkt bosätta sig i Långöt eller Runsten istället väljer att bosätta sig i Gårdbytrakten p g a skolfrågan. Samt att fem barnfamiljer i Runsten av samma anledning flyttar till någon mindre ort med betryggad skolgång i en annan kommun. Då har vi bara på detta förlorat två och en halv miljon första året. 
Andra året - när ytterligare fem barnfamiljer väljer att flytta till någon annan kommun istället för att bosätta sig i Runsten när dom får veta att skolan är nedlagd, så förlorar vi på uteblivna skatteintäkter och minskade utjämningsbidrag ytterligare cirka 1,2 miljoner, d v s närmare fyra miljoner totalt och tredje året fem miljoner totalt. O s v. o s v. Då är det klen tröst om skolpengskostnaden till Mörbylånga  "bara" blir kanske 3,5 miljoner, åtminstone det första året. 
Sammanlagt - när den så kallade vinsten av hela nedläggningspaketet för skolorna är inberäknad - så skulle med detta räkneexempel Borgholms kommun totalt förlora 3 miljoner det första året, 4,2 miljoner det andra året, 5,4 miljoner det tredje, 6,6 miljoner det fjärde året, 7,8 miljoner det fjärde året, 9 miljoner det femte året, sjätte året över tio miljoner osv osv... D v s den totala förlusten ökar år från år, främst genom minskad eller utebliven inflyttning av barnfamiljer.
En nedläggning av Runstens skola och en degradering av Gärdslösa skola till en lågstadieskola (med förskola, "etta" och "tvåa") - som delar av den s.k. "Alliansen" nu föreslår - skulle inte bara bli ödesdigert för socknar som Runsten, Långlöt och Gärdslösa, det skulle förvisso bli ödesdigert för hela kommunen genom att vara förödande för den redan urusla kommunala ekonomin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar