Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

torsdag 4 oktober 2012

Rapport från ett hemligt möte


Måndagkväll i Stadshuset. Där sitter vi två personer från varje parti högst upp i ett sammanträdesrum högst upp i det för övrigt öde huset. Med Roland Wickholm och jag som katter bland hermelinerna. Vi från Ölandspartiet som egentligen inte skulle fått vara med. Och som - precis som allmänheten - egentligen inte skulle få veta något om mötet i måndags. 
Det började med en föredragning om kommunens ekonomi av den nye ekonomichefen Lars-Gunnar Fagerberg. Upplägget var att säga precis som det var, att den helt enkelt är rent åt helvete! Kommunen har levt över tillgångarna och räntekostnaderna bara ökar. Bara för lånen till Slottsskolan och konstgräset får man betala en årlig ränta på fem miljoner! Om ett år kommer Borgholms kommun behöva låna pengar för att kunna betala de anställdas löner! 
Slutsatsen är tydlig. Kommunen måste drastiskt minska antalet tjänstemän. Men det sa inte Lars-Gunnar, det ingick inte i föreställningen. 
Istället gick han enligt programmet över till nästa steg. Kostnaderna för skolor och då särskilt den i Runsten. Och meningen var väl att försöka få en nedläggning av Runstens skola och en försäljning av byggnaden att framstå som en räddande ängel i nöden. 
Men nu hade föreställningen redan spruckit. Det började redan i den inledande delen med frågor som ekonomichefen måste besvara. Frågor som övergick till en allmän diskussion. Det som Eddie Forsman och Lisbeth Lennartsson inte ville ha när vi från Ölandspartiet var närvarande. Lite självmål var det väl i det sammanhanget när Eddie hetsade upp sig och kom med de ilsknaste inläggen. 
Det visade sig att ingen egentligen hade en aning om det verkliga renoveringsbehovet för Runstens skola. Att ta till med höga kostnader har använts som ett argument för att lägga ner skolan men blir samtidigt inget bra om man vill sälja den för vem vill köpa en byggnad som det kostar multum att reparera. 
Det visade sig också att den så kallade "Alliansen" var långt ifrån enig i denna fråga. Kristdemokraternas gruppledare Mikael Almkvist förklarade att kristdemokraterna inte stod bakom det s.k. alliansförslaget att lägga ner och sälja Runstens skola. Detta och att centern är splittad i denna fråga (där det finns en intern opposition mot förslaget med Peder Svensson i spetsen) är väl förklaringen att Lisbeth och Eddie nu sökt stöd hos Ilko Corkovic och de så kallade rödgröna för att driva igen den förödande skolpolitik som går ut på stegvis nedläggning av skolorna i den södra kommundelen och där total nedläggning av Runstens skola och degradering av Gärdslösa till en lågstadieskola bara är det första steget. 
Det vore märkligt om Ilko skulle gå på den nöten, eftersom skolnedläggning egentligen bara är det som krävts från Eddies sida gentemot Lisbeth Lennartsson för att han ska rädda henne kvar på kommunalrådsstolen! Precis som jag antydde redan i mitt inlägg den 22 september med rubriken: Lennartsson sviker skolorna i söder. Klicka på rubriken om Du vill gå tillbaka dit. Där har Du förklaringen till Lisbeth Lennartssons agerande! 
Under mötet kom det att vändas på många stenar under vilka kommunala besparingar kunde hittas. Såväl jag som kristdemokraten Arne Sjögren tog upp frågan om att minska på antalet mer eller mindre onödiga tjänstemän, samt tog jag upp frågan om kommunadministrationen verkligen skulle behöva sitta i dyra lokaler vid torget (d v s Stadshuset), samt att vi på allvar borde se möjligheten att flytta en minskad administration till billigare lokaler - inte nödvändigtvis i Borgholm - och varför inte till de tomma skollokalerna i Södvik?!
Märkligt nog - men det kanske inte är det minsta märkligt egentligen - så var det inte en enda från de övriga som under de två timmar som mötet varade tog upp frågan om att göra besparingar genom att minska på politikernas arvoden och på det kommunala partistöden, förrän jag mot slutet av mötet tog upp den möjligheten. 
.Klockan 21.00 prick avbröts mötet - som på diplomatspråk skulle kunna kallas "uppriktigt" - varvid "Alliansen" på order av Lisbeth Lennartsson och Eddie Forsman fortsatte att diskutera för sig själva någon annan stans Det finns ju gott om lekrum i den stora tomma byggnaden. 
Vi övriga satt kvar en timme och pratade igenom vad som förevarit och hur man ska gå vidare. Vi var nog ganska överens om att man som politiker inte ska ha hemligheter för kommunmedborgarna! Jag hoppas också att vi kan vara överens om att nedläggning av skolor ute i bygderna inte är ett bra sätt att spara pengar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar