Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

lördag 13 oktober 2012

Tvivelaktigheter i FaceBook-grupp. Låt Borgholmsborna själva få rösta om Societetsparken!


Har under den vecka som nu snart är till ände haft den tvivelaktiga äran att - åtminstone under ett par dagar - ingå i en FaceBook-grupp på nätet som kallar sig "JA till restaurang i Socitetsparken - Borgholm".

Mig ovetande har jag på något obegripligt sätt kommit att hamna i denna grupp tillsammans med andra borgholmsbor som inte alls vill ha någon restaurang i parken och som har skrivit på de protestlistor som cirkulerat emot ett restaurangbygge i parken. När jag uppmärksammade att jag ingick i denna märkliga "anhängargrupp" till kalmarkrögaren Anders Hanssons byggplaner i borgholmsbornas park, så förklarade jag genast med några väl valda ord på deras FaceBook-sida att jag inte ville ingå i gruppen och försökte på olika sätt att klicka mig ur.

Detta bemöttes med spydiga kommentarer från bl a Elsie Forsman (syster till pajaspolitikern Eddie Forsman) samt ett antal "nollåttor" och andra fastlandsskrivna som inte verkade begripa mycket om Borgholms kommun, om dom ens har varit här.

Men lik förb-nnat satt jag fast i gruppen!

Efter ytterligare någon dag med oförskämda påhopp från kalmarkrögaren Anders Hanssons anhängare och där jag fortfarande med bild och allt ingick i medlemsförteckningen till den suspekta FaceBook-gruppen, så skrev jag följande på gruppens sida:


Eftersom jag bestämt förklarat att jag INTE vill ingå i den här gruppen och gång på gång - tydligen utan resultat - försökt klicka ut mig så säger jag nu till er alla!JAG HAR ALL FÖRSTÅELSE FÖR ATT DET KAN FINNAS BORGHOLMSBOR SOM VÄLKOMNAR HANSSONS RESTAURANG OCH HAR NATURLIGTVIS ALL RESPEKT FÖR DERAS ÅSIKTER men jag har INTE respekt för att vi som INTE vill ha någon restaurang i Societetsparken dras in i denna grupp mot vår vilja utan att kunna komma ur.
Jag träffade många upprörda personer igår som upplevt samma sak och en person var så upprörd att hon sa att hon skulle gå ur FaceBook helt och hållet.
Försöker man gå igenom de många deltagarna i gruppen så upptäcker man snart att väldigt få av dem är Borgholmsbor. de flesta är bosatta på fastlandet och borde inte ha någon talan i Borgholms angelägenheter.
Dom visar sin okunskap genom att bl a tro att det finns en "Ölands kommun" och att Societetsparken befolkas av "fyllkajor". Vederbörande har väl aldrig varit i Borgholm och inte förstått att det är helt vanliga kajor som sover i parkens träd om nätterna! Dessutom uttalar sig många i FaceBook-gruppen nedlåtande om ölänningar och borgholmsbor, vilket gör mig extra förbannad. T ex finns det bland dessa gruppdeltagare de som tror att dom som fastlänningar "försörjer" vår "fattiga kommun". Hanssons kompisar på fastlandet tycker i stor utsträckning att ölänningar är dumma och ingenting begriper och att det är bättre att turisterna får bestämma över Öland.
Bland de många namnen som påstås säga ja till restaurang i "Socitetsparken" (den som satt ihop facebook-gruppen kan tydligen inte ens stava) finns bland annat prinsessan Madeleine. Vem fan tror att kungahuset skulle ställa på något sådant? Bluff, det är vad sådant ska kallas
Med detta avslutar jag samtliga inlägg i detta sammanhang för min del, oavsett vilka korkade eller oförskämda kommentarer som kommer efteråt. Den som vill veta vad jag sedan tycker kan gå in på min blogg www.kommun.just.nu
Fortfarande anser jag att Borgholmsborna själva skulle få avgöra saken (frågan om Societetsparken, min anmärkning) med en lokal folkomröstning och att omröstningsresultatet ska respekteras av alla, oavsett vilket det blir.

Samma kväll var Elsie Forsman (som tycks ha ett finger med i det hela) klok nog att ta bort mig från den Hanssonska stödgruppen på nätet.  
Att denna grupp blivit stor är inte så märkligt med de metoder som förekommit. Därtill har Anders Hansson under sin tid som frälsare i Kalmar redan innan sina planer för Societsparken haft cirka 500 vänner på Face-Book. Om alla dessa inbjudits till hans "JA till restaurang-grupp" och sedan uppmanats att inbjuda sina egna FaceBook-vänner i sin tur, så är det inte konstigt om gruppen har blivit väldigt stor. Fast att många av deltagarna inte vet ett dugg om Societetsparken och kanske aldrig ens har varit på Öland!
   
För att inte detta ska missuppfattas, så vill jag understryka att det finns hedervärda borgholmsbor som tror på Hanssons projekt och hoppas att detta ska bli av och som tycker att det ska bli fint med en restaurang i Societetsparken. Deras åsikter måste givetvis respekteras. Även om jag för min del uppfattar det som att flertalet borgholmsbor - liksom jag själv - är av en annan åsikt.
   
Det bästa vore - som jag redan nämnt - en lokal folkomröstning där borgholmsborna själva fick fälla avgörandet. Jag kan självfallet redan nu lova att jag kommer att respektera ett sådant omröstningsresultat, vilket det än blir. Det kallas direktdemokrati och är sånt som vi skulle behöva betydligt mer av i olika frågor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar