Man kan tro att Ölandsbloggen har tagit sommarlov, men så är det inte. Bara lite öländsk åsiktstorka i skuggan av kriget i Ukraina och den svenska politikens tjafs. I varje fall var det länge sedan det skickades in något debattinlägg. och själv har jag mest varit aktiv i andra medier.

Så tills vidare ska jag allteftersom lägga ut lite axplock från mina inlägg på Facebook, vecka för vecka fr o m 1 juni. Varvat med lite insändare från Ölandsbladet, mest mina egna.

Ha en fortsatt skön sommar trots allt!

Per Lublin


Debattinlägg kan mejlas till 
olandsbloggen@gmail.com (utan prickar)
Vill du se dom senaste inläggen? Klicka på www.olandsbloggen.se
.
SMHI:s väderprognos för Öland - klicka R!

fredag 19 oktober 2012

Nyspråk och grodor från politiker som kom till den fullsatta Rungården igår


Nyspråk heter det när politiker och makthavare använder ord och begrepp med dess rakt motsatta innebörd. När Maria Lindmark (mp) och socialdemokraternas Ilko Corkovic pratade i Runsten igår om att de vill ha "en fullvärdig skola på östra sidan", så kunde de lika gärna ha sagt att de vill lägga ned en fullvärdig skola på östra sidan, men det aktade de sig för att säga. Kan politiskt nyspråk illustreras bättre än så?
Vänsterpartiets Ulf Laveskans tog knappast hem någon poäng när han tyckte de båda skolorna på östra sidan kunde ersättas av en "flexibel" skola bestående av någon slags containrar. Han uppmanades ur publiken att resa sig upp så alla kunde se honom - och så att han fick skämmas. 
Värsta grodorna hoppade nog ändå ur Christina Atevas (c) trut, som t ex när hon närmast rådde dem att flytta från kommunen som hårdast drabbades av utbildningsnämndens förslag. Det behöver väl inte nämnas att det rådet inte fick några applåder från publiken.
Debatten leddes på ett utmärkt sätt av Jessica Bergsjö från Vanserum som moderator. Hon avbröt politiker när de blev alltför mångordiga och hon upprepade frågor från publiken som politikerna försökte undvika att besvara. Hon uttryckte också sin förvåning - efter ett inlägg från Lisbeth Lennartsson (c) - över att politiker kunde tala på både in- och utandning utan uppehåll. 
"- Vi är inte så nöjda me´na längre!" Så lät det från en grupp äldre f d aktiva centerpartister om Lisbeth Lennartsson när mötet i Rungården var över.
För övrigt var det fullsatt i Rungården igår av föräldrar och andra från Runsten i söder till Bredsättra i norr som ville slå vakt om skolorna på östra sidan och man gjorde väldigt klart för de inbjudna politikerna i panelen att här gällde det inte Runsten eller Gärdslösa, utan här var man enade! Så det är ingen idé att politikerna försöker så ut splitter mellan Gärdslösa och Runsten!
Båda skolorna på östra sidan behövs som fullvärdiga skolor och båda är en tillgång för den nödvändiga inflyttningen i kommunen!
Att det inte blir någon besparing för kommunen i sin helhet att lägga ner någon av skolorna torde stå fullkomligt klart när man tar hänsyn till vad konsekvenserna skulle bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar